Lektor Per Bendix Jeppesen fra Århus Universitet har ledet et forsøg, der undersøgte virkningen af bitre grøntsager til diabetes 2 patienter. Patienterne skulle spise 500 gram bitre grøntsager dagligt. De måtte selv bestemme hvad de ellers spiste. Der var en anden gruppe i forsøget, der spiste 500 gram alm. grøntsager om dagen og en kontrolgruppe, der spiste som de plejede.
Resultaterne var overraskende gode. Patienterne, der spiste bitre grøntsager, fik noget nær normalt blodsukker, væsentligt lavere kolesteroltal og stort vægttab. Dem, der spiste alm. grøntsager oplevede også bedring, men ikke så markant som dem, der fik bitre grøntsager. De bitre grøntsager var bl.a. ældre sorter af kål og gulerødder, der blev dyrket på forskningscenter Årslev på Fyn. De gamle sorter har flere af de gavnlige bitterstoffer i forhold til moderne sorter, der ofte er mere søde.
Efter den store succes med de bitre grøntsager vil bl.a. Årstiderne nu arbejde på at skaffe bitre grøntsager, så vi alle kan nyde godt af disse sunde fødevarer.
Se mere om dette forsøg med de fantastiske resultater i denne 10 min. video: https://vimeo.com/80095543
Hvis du ikke finder bitre grøntsager i supermarkedet, så er bl.a. mælkebøtter og skvalderkål nu kommet op her i forårsvarmen, og kan tilføjes som en sund ingrediens i grøntsagssalaten eller suppen. Du kan tilmed plukke dem ganske gratis mange steder i naturen. Billedet herunder viser en råkostsalat med agurk, blomkål, tomat, skvalderkål, mælkebøtter, dulse-tang, violer mm.
Leave a Reply