Den store fordel ved at spise spirede frø er, at næringsstofferne bliver meget lettere tilgængelige. Protein omdannes til let-tilgængelige aminosyrer (proteinets byggesten) og fedtstof konverteres til letoptagelige fedtsyrer. Indholdet af bl.a. C-vitamin øges under spireprocessen, og frøets indhold af mineraler bindes til aminosyrerne, så mineralerne meget nemmere kan optages af den menneskelige organisme. Desuden dannes enzymer, der er nødvendige for fordøjelsen. Uden disse enzymer i føden, skal vi selv danne dem i organismen, hvilket er en belastning, der kan føre til mindre energi og træthed. Derfor er det en stor fordel at blande friske spirer i salater eller grønne smoothies.
Ref: “The Sprouting Book” af Ann Wigmore
Spirer dyrkes nemmest vha. en spireboks. Korn kan også spires. Korn udmærker sig ved at optage alle de vigtige mineraler, som findes i jorden, hvor andre frø som regel kun optager et mindre antal af de forskellige mineraler. Det er min erfaring, at rug er den nemmeste kornsort til dyrkning af spirer. Ved spiring af andre kornsorter er der større risiko for udvikling af svamp under spiringen. Du kan læse mere om spiredyrkning i bogen “Friske Spirer” af Miriam Sasha Sommer.
Dyrkning af spirer er så nemt, at også mindre børn kan tage sig af det. Miriam Sasha Sommer har lavet en video om spirer, der netop henvender sig til mindre børn. Den kan ses på YouTube her: http://www.youtube.com/watch?v=UoqRkKV4y2A&feature=plcp.
Hvis man vil sikre sig, at der ikke er skadelige bakterier i de friske spirer, når man skal til at spise dem, så har Miriam også et godt tip til at sikre sig mod det: Skyl spirerne i koldt vand tilsat 2 spsk. citronsaft.
Leave a Reply