Fik du set “Food Inc”?

For et par dage siden sendte Danmarks Radio dokumentarfilmen “Food Inc” (kan oversættes til “Fødevarer A/S”). Her får man et kig bag kulisserne i den amerikanske fødevareproduktion, hvor dyr lever under kummerlige forhold i enorme produktionsanlæg. De fodres med genmodificeret, Roundup-forurenet soja og store mængder majs, der ikke er naturligt at spise for dyrene.

Majs dyrkes med statsstøtte i så store mængder, at prisen trykkes så langt ned, at bønder i bl.a. nabolandet Mexico må opgive at dyrke majs, da det ikke er rentabelt for dem. Mexico har ellers meget bedre majs end USA, eftersom genmodificeret majs ikke er tilladt at dyrke i Mexico.

Kemi- og såsæds-producenten Monsanto har patenteret bl.a. sojabønner og majs, så landmænd tvinges til at købe deres såsæd i stedet for at bruge egen såsæd.

Fødevareindustrien har forsøgt at indføre censur ved at føre injuriesager mod personer, der kritiserer den. I staten Colorado kan man ligefrem komme i fængsel for at kritisere kødindustrien. Det er censur som i det gamle Sovjetunionen.

Men der er håb for forbedring. Mange er blevet opmærksomme på problemet, så økologien vokser med 20% om året i USA. Hormonbehandling af køer for at få dem til at give mere mælk er også ved at være et afsluttet kapital, da forbrugere og store supermarkedskæder ikke vil købe mælken fra disse køer.

Som forbrugere har vi magten til at vælge hvad vi vil købe, og vi fravælger i stigende omfang det skadelige junkfood.

Food Inc. er ikke længere tilgængelig på DR, men kan ses på YouTube her.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*