Svampe fra naturen til lækre opskrifter

Det er svampesæson, og for tiden er der mange spiselige svampe at finde i naturen.

Jeg har været på svampejagt med en erfaren naturvejleder og fået øjnene op for flere lækre spisesvampe, som jeg ikke kendte i forvejen. Svampe, som man selv samler i naturen, giver et godt og gratis tilskud til madlavningen.

Karl Johan (spiselig rørhat) er en af de mest eftertragtede spisesvampe, og en af de meget få svampe, som kan spises i rå tilstand. Andre gode spisesvampe er bl.a. birkerørhat, brunstokket rørhat, punktstokket indigorørhat, honningsvamp, kantarel, stor parasolhat og mange flere.

Det kan anbefales at tage ud med en svampekender og lære de almindelige, gode spisesvampe at kende. Hvis man selv vil studere emnet, anbefaler min naturvejleder den nyeste udgave af Politikens Svampebog, der har beskrivelser og fotos af høj kvalitet. Ældre svampebøger skal man være forsigtig med at anvende, fordi visse svampe, der tidligere blev anset for spiselige, har vist sig at være giftige.

Det er tilladt at plukke svampe langs veje og stier i skove. I statsskove må man også gå væk fra stierne og plukke svampe. Man må kun plukke til egen husholdning. Det er ikke lovligt at plukke svampe til videresalg uden tilladelse fra skovejeren.

Svampe er gode i suppe eller stegt. Friske svampe har kort holdbarhed (få dage i køleskab). Nogle svampe (bl.a. rørhatte) kan tørres ved lav varme i ovn eller dehydrator og gemmes i en lufttæt beholder. Svampe kan også koges og marineres, hvilket også giver lang holdbarhed.

Karl Johan spisesvamp
Karl Johan spisesvamp

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*