Tænder er levende. Derfor har de ikke godt af sukker.

Nadine Artimes har givet mig en ny forståelse af tænder som levende væv. Tænder er ikke dødt væv som f.eks. hår og negle. I tænderne er der meget fine lymfekanaler, hvorigennem næringsstoffer ledes helt ud til emaljen og vedligeholder denne. Man kan ligefrem “svede” gennem sine tænder, når denne lymfevæske bevæger sig, som den skal. Denne strøm af næringsstoffer er vigtig for tandsundheden.

Men hvis man indtager raffineret sukker, sker der desværre det, at væskestrømmen gennem disse mikroskopiske kanaler vender og bevæger sig i den forkerte retning, så sukkeret trænger ind i tænderne. Når dette sker, kan skadelige bakterier og svamp også komme ind i tænderne og starte en infektion. Derfor er det klogt at begrænse indtagelse af raffineret sukker. Andre raffinerede kulhydrater (f.eks. fødevarer med hvidt mel) er også problematiske.

Af betydning for vedligeholdelse af emaljen er også spyttet, der tilfører mineraler til emaljen. En passende spytproduktion er derfor ønskelig. Hvis man er tør i munden, kan det skyldes, at man drikker for lidt vand. Også visse medikamenter kan give mundtørhed som bivirkning.

I en sund mund er der 80% nyttige bakterier, der kan holde de resterende 20% skadelige bakterier nede. Man bør undgå tandpasta med skadelige stoffer som fluor, sodium lauryl sulphate (SLS), triclosan og kunstige farvestoffer. Disse sundhedsskadelige stoffer dræber de nyttige bakterier, så der kan opformeres for mange af de skadelige bakterier. Glycerin er også en problematisk ingrediens i tandpasta, fordi glycerin klistrer sig til tænderne og danner en belægning, der hindrer mineralerne i spyttet i at vedligeholde tandemaljen.

Kilde: Nadine Artimes, interview 22/2 2015 med David Wolfe

Fluor er nok den mest skadelige af de ingredienser, man hyppigt finder i tandpasta.  Udover at fluor er skadeligt for tandsundheden, så hæmmer fluor dannelsen af hormoner i skjoldbruskkirtlen. Det skyldes, at fluor erstatter mineralet jod, så det jodholdige skjoldbruskkirtelhormon istedet kommer til at indeholde fluor og ikke længere har den ønskede virkning i organismen.

Reference: Dr. Jerry Tennant (2 minutter video på engelsk)

Fluor hober sig også op i koglekirtlen, og forstyrrer funktionen af denne. Fluorforgiftning kan bl.a. føre til:

  • depression og andre mentale lidelser
  • diabetes
  • knogleskørhed
  • lavere intelligens
  • overvægt
  • træthed

I stedet for tandpasta kan tvekulsurt natron bruges. Se også disse opskrifter på tandpasta, som du nemt selv kan lave.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*