Vitamin K2 forebygger forkalkning

Om vinteren anbefales ofte tilskud af vitamin D, som vi ellers selv kan danne i huden ved hjælp af sollys om sommeren. I disse covid-19 tider anbefales høje doser D-vitamin for at styrke immunforsvaret yderligere.

Man skal dog være opmærksom på, at D-vitamin fremmer optagelse af calcium, og store doser kan medvirke til ophobning af calcium i det bløde væv, hvor det ikke hører hjemme, og bl.a. føre til åreforkalkning og nyresten. Mangel på D-vitamin kan ligeledes medvirke til åreforkalkning, så det er med at finde en gylden middelvej.

Vitamin K2 bidrager til at modvirke åreforkalkning og andre sygdomme, der skyldes ophobning af calcium i det bløde væv. Hvis man tager store doser D-vitamin, er det derfor en god idé også at tage tilskud af K2-vitamin. Vitamin K2 bidrager til at få kalken derhen, hvor der er brug for den, hvilket primært er i knoglerne.

Tilføjelse 25. februar 2022:

K2-vitamin bidrager således til at styrke knoglerne og modvirke knogleskørhed og knoglebrud.

Mange lidelser kan skyldes ophobning af calcium i det bløde væv. K2-vitamin bidrager til at forebygge disse lidelser. Nogle af de mere almindelige er:

  • Alzheimer demens
  • Blodpropper
  • Forhøjet blodtryk
  • Nyresten
  • Slidgigt
  • Åreforkalkning

Desuden har K2-vitamin vist sig at kunne forebygge kraftige menstruationsblødninger, inflammation og cancer.

K2-vitamin findes kun i ganske få af de mange multivitamin-produkter på markedet, og hvis det er tilsat i dit multivitamin-tilskud, så er dosis måske ikke tilstrækkelig. Hvis du døjer med ophobning af calcium i det bløde væv, så kan tilskud være relevant for dig.

K2-vitamin kan dannes af bakterier i tyktarmen, og i leveren kan K1-vitamin omdannes til K2-vitamin. Men mange mennesker danner ikke tilstrækkeligt K2-vitamin til at hindre ophobning af calcium i det bløde væv.

K1-vitamin findes i bl.a. bladgrøntsager. K1-vitamin bidrager til blodets koagulation (størkning) ved sår, og er vigtigt for at undgå indre blødninger, herunder hjerneblødninger. K2-vitamin findes i natto, der består af fermenterede sojabønner.

K3-vitamin er en kunstigt fremstillet variant. K3-vitamin frarådes, da det kan skade leverceller og give allergiske reaktioner. Hos spædbørn kan K3-vitamin forårsage opløsning af røde blodlegemer og blodmangel. Gravide anbefales at tage K2-vitamin i løbet graviditeten.

Carsten Vagn-Hansen angiver det daglige behov for K2-vitamin til 90 mcg for kvinder og 120 mcg for mænd.

Referencer:

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*