Protestaktion mod EUs kosttilskudspolitik

Vores EU-styrede regering begrænser vores muligheder for at købe kosttilskud, og yderligere begrænsninger kan være på vej. Derfor har Landsorganisationen NaturSundhedsrådet (LNS) opfordret dig som forbruger til at indsende høringssvar til Fødevarestyrelsen. Jeg viderebringer denne opfordring her:

“Nu har du mulighed for at give din mening til kende om kosttilskudsdosering i en ny høringsrunde fra Fødevarestyrelsen! I Danmark har vi verdens mest indsnævrede og restriktive holdning til kosttilskud. Det kommer til udtryk i et nyt forslag til bekendtgørelse om kosttilskud og tilladte doser udsendt i høring fra Fødevarestyrelsen. LNS finder fortsat de anførte minimums- og maksimumsgrænser latterlige, idet forskellige rapporter viser, at doserne er fastsat ud fra helt tilfældige normer bestemt af EFSA (European Food Safety Authority). EFSA’s doseringsgrænser stammer fra et tysk institut for fødevaresikkerhed, hvis vurderinger er baseret på en udbredt vitaminforskrækkelse i Tyskland. Derfor må fx. en C-vitamintablet nu max. indeholde 610 mg. 611 mg er nemlig farligt, mener man og kan ikke tillades i kosttilskud fra 2013. (Højere doser kan dog tillades, men kræver grundig og dyr dokumentation for sikkerhed, og samtidig omklassificeres midlet til naturlægemiddel). I England har man haft tradition for en helt anden holdning: Der er ikke konstateret nogen risiko ved høje doser, så der er ikke behov for nogen øvre grænse for dosering. Og derfor var England indtil for nylig et frit land mht. kosttilskud. Men nu har EU-lovgivning desværre også indhentet England. Med andre ord: Doseringerne har ingen forskningsmæssig hjemmel, men er fastsat efter et forsigtighedsprincip baseret på vilkårlighed og gammel tysk vitaminforskrækkelse.

Hvad kan du opnå ved at indsende et høringssvar? Som forbruger kan du tilkendegive og påpege over for sundhedsmyndighederne og politikerne, at du finder det umyndiggørende og i realiteten skadeligt for folkesundheden og vores samfund, at daglig dosis sættes uanstændigt lavt, at vi vil have tilladelse til at få de kosttilskud, vi mener vi har brug for, og at vi ikke vil fratages ansvar for eget helbred. Som forbruger kan du opfordre politikerne til også at tage den halvdel af befolkningen seriøs, som i realiteten er en økonomisk sundhedsgevinst for samfundet. Tilslutningen til EU-kosttilskudsdirektivet i 2002 var en stor fejltagelse. Det er bivirkninger ved medicin, som er årsag til dødsfald, ikke kosttilskud. Du kan også opfordre venner og bekendte til at sende egne succeshistorier om brug af kosttilskud til Fødevarestyrelsen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*