Forebyg hjerte-kar-sygdomme ved at undgå transfedt og oxideret fedt

Den amerikanske læge Fred Kummerow har i næsten 80 år forsket i hjerte-kar-sygdomme. Han er nu 100 år gammel og har for nyligt givet et interview, hvor han forklarer nogle interessante sammenhænge mellem fedtstof og hjerte-kar-sygdomme. Hans konklusion er, at hvis man undgår transfedt og oxideret fedt, så forebygger man effektivt hjerte-kar-sygdomme. Der er desuden fundet en sammenhæng mellem demens og transfedt, så man kan også forebygge demens ved at undgå transfedt.

Transfedt dannes ved en proces kaldet “delvis hydrogenering” eller “delvis hærdning”. Denne proces udføres ved at presse brint ind i planteolie under højt tryk. Derved ændres olien kemisk, så den holder sig længere uden at blive harsk (iltet). Men denne syntetiske olie hæmmer dannelsen af prostacyclin i organismen. Prostacyclin er et vigtigt stof, der får blodet til at flyde frit i blodårerne. Det er derfor klogt helt at undgå “delvist hydrogeneret fedtstof” eller “delvist hærdet fedtstof” eller transfedt. Delvist hærdet fedtstof findes bl.a. i underlødige færdigretter. Hold øje med ingredienslisterne, når du køber ind.

Oxideret fedtstof (iltet eller harsk fedtstof) er den anden store synder. Det fører til dannelse af stoffet tromboxan i organismen. Tromboxan får blodet til at klumpe sammen med risiko for blodpropper til følge. De fleste vegetabilske olier oxiderer (iltes), når de anvendes til stegning. Bl.a. derfor er det klogt at undgå eller begrænse stegning. Frituremad, kartoffelchips o.lign. bør ligeledes undgås. Hvis man steger en gang i mellem, så kan man evt. anvende smør eller kokosfedt, der ikke så let oxiderer. Sojaolie og majsolie er så skrøbelige, at de kan oxidere ved kropstemperatur, når man spiser dem, så disse olier bør slet ikke anvendes som føde.

Det korte af det lange er: Undgå transfedt og oxideret fedt for at forebygge hjertekarsygdomme og demens.

Reference: Fred Kummerow, interview med Dr. Mercola

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*