Hvorfor er spirer noget af det sundeste man kan spise?

Spirer har en langt højere ernæringsmæssig værdi sammenlignet med de tørre uspirede frø. Nogle af de processer, der sker ved spiring er:

  • Vitaminer, der kun findes i meget små mængder i tørt frø, dannes i større mængder.
  • Kompleks protein omdannes til mere simple essentielle aminosyrer.
  • Fedtstof omdannes til essentielle fedtsyrer (bl.a. omega 3 og lecithin).
  • Spirerne optager mineraler og sporstoffer fra vandet. Disse mineraler bindes til aminosyrerne, så de bliver let-optagelige.

Kilde: “The Sprouting Book” (Spirebogen) af Ann Wigmore

Spirer skal spises rå. De kan bruges som de er i salat, eller de kan indgå som del af grøn puré. (Ved opvarmning af frugt og grønt til over ca. 45 grader C. ødelægges en del aminosyrer, fedtsyrer, vitaminer mm., og mineralerne bliver vanskeligt optagelige. Derfor bør frugt og grønt overvejende spises råt.)

Hvis du vil prøve om spirer er noget for dig, inden du investerer i en spireboks, så kan du også dyrke dem i et stort glas. Læs hvordan her: Spiredyrkning

Spirer kunne være en væsentlig del af løsningen på verdens sult- og underernæringsproblemer. Det virker som en hån mod de sultende og underernærede, når visse hjælpeorganisationer sender hvidt mel og hvidt sukker som “nødhjælp”. Hvis de i stedet sender forskellige typer frø, der er egnede til spiring, så ville man med små midler få en sund og velnæret befolkning. Ved øget anvendelse af spirer kunne man sagtens ernære klodens befolkning, selvom den skulle blive mangedoblet i antal.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*