Uffe Ravnskovs bestseller “Kolesterol – myter og realiteter” dokumenterer, at der er store etiske problemer i sundhedssektoren, der styres af økonomiske interesser frem for interesse i folkesundheden. Og bogen dokumenterer at medicinalindustriens produkter sjældent er løsningen (i hvert fald ikke mht. kolesterolsænkende medicin af statin-typen). Men hvad er så løsningen på de almindeligt forekommende helbredsproblemer som diabetes, hjerte-karsygdomme, knogleskørhed, kræft og meget andet?
Råkost-pionerer som Ann Wigmore (grundlægger af Hippocrates Health Institute), Wayne Green m.fl. fandt løsningen, men desværre er deres bøger ikke på dansk. Det er der nu rådet bod på med Jens Casupeis og Vibeke Kauperts nye bog Raw Food (råkost). Bortset fra titlen er bogen på dansk. Ikke alene kan råkost forebygge sygdom. Råkost giver dig også mere styrke, energi og overskud. Læs om det i bogen, der starter med at forklare hvad råkost kan gøre for dig, og hvorfor det forholder sig således. Bogen er skrevet på et let-forståeligt sprog og indeholder over 120 opskrifter, som man godt kan blive rigtig lækkersulten af, selvom det samtidig er noget af det sundeste.
Det lyder måske som en generalisering og for godt til at være sandt, at råkost kan gøre så meget for helbredet. Men Victoria Boutenko (Raw Family) gjorde forsøget i samarbejde med en praktiserende læge. Hun forsynede et stort antal af lægens patienter med ca. 1 liter grøn smoothie hver dag. Udover at indtage 1 liter grøn smoothie dagligt, så måtte patienterne spise, som de havde lyst til. Forsøget resulterede i, at patienterne kom sig over deres skavanker eller i det mindste oplevede en mærkbar bedring, medens forsøget stod på. Man behøver altså ikke nødvendigvis at gå over til 100% råkost for at opnå gode resultater.
Skal man så undlade at spise animalske fødevarer? Ja siger nogen. Nej siger andre, bl.a. Wayne Green, der fandt, at det reducerer levealderen at spise 100% vegansk. Udover grøntsager og frugt spiser Wayne Green selv råt eller næsten råt kød, men det er jeg selv betænkelig ved. Man skal vide, hvad man gør for at undgå skadelige bakterier. Jeg føler selv, at jeg mangler noget, hvis jeg ikke får lidt animalsk føde, så jeg spiser æg, fjerkræ og fisk. Æggene skal dog helst være blødkogte og kødet skal helst ikke steges ved høj temperatur. Kogning er bedre. Frosne sild marinerer jeg efter denne opskrift uden raffineret sukker (det er også råkost). Men uanset hvad du vælger at gøre, så lyt til din krops signaler og sørg for ikke at mangle noget.
Leave a Reply