Dave Asprey fra USA har taget data fra over 1400 referencer om sund kost og gjort sig sine egne erfaringer med sin egen krop. Baseret på al denne viden, har han udarbejdet nogle simple og let-forståelige diagrammer, der viser vejen til en sundere kost. Jeg har fået tilladelse til at oversætte og gengive Dave Aspreys interessante diagrammer på Helsekonsulenten.dk, hvor du kan se dem nu.
Fra disse diagrammer ser man, at raffinerede kulhydrater, sukkerstoffer og anden “fabriksmad” er de store syndere mht. at forårsage helbredsproblemer. Blandt de andre interessante informationer, som man får fra diagrammerne, er:
- Oksekød og lammekød fra dyr på græs er blandt de sundeste former for kød. Det skyldes, at de fleste andre former for kød indeholder forholdsvis meget flerumættet fedtstof, der oxiderer (bliver harsk) under tilberedningen. Harske fedtstoffer er en alvorlig belastning for organismen.
- Rå nødder er sunde at spise, men lige så snart man rister dem, så ryger de helt over i det røde felt på diagrammet og bliver uegnede til indtagelse. De sunde fedtstoffer i nødderne kan ligeledes blive harske ved ristningen.
- Mht. korn, så er ris og havre at foretrække. Andre kornsorter indeholder gluten, der kan være problematisk.
- Skummetmælk, minimælk og andre fedtfattige mælkeprodukter er ingen god ide. Vælg hellere sødmælk, og helst frisk, upasteuriseret og fra dyr på græs, hvis du kan få det. Mælkefedtet er bl.a. vigtigt for organismens evne til at optage vitaminer og mineraler fra mælken.
- Hvad sødemidler angår, så ligger xylitol og andre sukkeralkoholer i den gode ende af skalaen, medens kunstige sødestoffer og sukkerarter med megen fruktose er i det røde felt.
Dave Asprey opdaterer fra tid til anden diagrammerne med ny viden, så med tiden bliver de nok mere detaljerede og nuancerede, hvilket man kan ønske sig på visse punkter.
Studer selv diagrammerne og få gode ideer til, hvordan du nemt kan forbedre din diæt til gavn for dit velvære.
God fornøjelse!
Leave a Reply