CO2 årsag til lavt proteinindhold i korn, ikke kvælstof

Det konventionelle landbrug presser på for at få lov til at give mere kvælstofgødning til deres korn, og hævder, at mangel på kvælstof var årsag til lavt proteinindhold i kornet sidste år. Det kom dog frem, at lavt proteinindhold også var et problem i andre lande, bl.a. Tyskland, hvor der må anvendes væsentlig mere kvælstof end her i Danmark.

Nu har forskere fra Göteborgs Universitet i Sverige fundet frem til, at det er det stigende CO2-niveau i atmosfæren, der påvirker planterne til at danne mindre protein. Tilførsel af ekstra kvælstof vil ikke håndtere problemet.

På kort sigt kan problemet håndteres ved at vælge kornsorter, der er bedre til at danne protein.

Kilde: Økologisk Landsforening 1. juli 2015

På lidt længere sigt kan man formentlig tage CO2 ud af atmosfæren og tilbagedanne den til benzin og diesel i en ren, syntetisk form. Forskning udført af bl.a. bilproducenten Audi har nemlig ført til udvikling af teknologi, der kan omdanne CO2 til benzin og diesel. Processen kræver elektricitet, og ekspansionen i vindmølleindustrien betyder, at der produces stadig mere overskuds-el i perioder med kraftig blæst. Det er måske en mulighed at anvende den ekstra el til at tilbagedanne CO2 til benzin og diesel og derved reducere CO2-indholdet i atmosfæren.

Kilde: Forskning i Bioenergi, juni 2015, se side 14

Måske den bedste måde at reducere CO2-indholdet i atmosfæren på, er at tilplante ørkenområder, hvilket man har succes med flere steder i verden. Ved at tilføre humus kan ufrugtbar jord gøres frugtbar.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*