Mindst 97 pesticider bliver forbudt i 2020. Roundup ventes at blive forbudt i 2022.

Godt nyt: I år bliver der forbud mod mindst 97 forskellige pesticider i Danmark.

Et af de midler, der ikke længere må anvendes, er Reglone med aktivstoffet diquat. Det anvendes til nedvisning af kartofler for at undgå, at kartoflerne bliver for store og melede. Midlet kan undværes, da der findes maskiner til at slå toppen af kartoffelplanterne og på den måde standse væksten uden kemi. Men det må fortsat anbefales at holde sig til økologiske kartofler, for konventionelle kartofler sprøjtes som regel med svampegifte mod skimmel.

Kartoffelmark
Det er nu ikke længere tilladt at nedvisne kartofler med Reglone

Mange andre giftstoffer mod insekter, svampe og ukrudt bliver forbudt i indeværerende år, bl.a. adskillige varianter af Roundup med det berygtede aktivstof glyphosat. Også Glyphonova, der fremstilles af Cheminova i Danmark bliver forbudt i år.

Kilde: Landbrugsavisen

I 2022 ventes det at være endegyldigt slut med alle glyphosatholdige pesticider i EU. Til den tid udløber den nuværende godkendelse, og det er usandsynligt, at glyphosat bliver godkendt på ny.

Thor Gunnar Kofoed, der er viceformand i organisationen Landbrug og Fødevarer, udtalte ved en konference for nyligt: “Stoffet [glyphosat] bliver formentlig forbudt i 2022, og der kommer ikke en ny chance.” Han forsatte: “Vi er selv med til at fremskynde et forbud ved at sprøjte så meget som vi gør. I 2000 brugte vi langt under halvdelen af det, vi brugte i 2018. Og i 2019 vil vi efter alt at dømme have brugt 25% mere end i 2018.”

Kilde: Maskinbladet, side 19, 10. januar 2020

Nedvisning af korn med glyphosat
På nogle landbrug har forbruget af glyphosat taget overhånd, da det også anvendes til nedvisning af korn inden høst for at lette høsten.

Et forbud mod glyphosat vil også betyde, at der ikke længere vil være grundlag for at dyrke genmodificerede afgrøder, der er modificeret til at tåle glyphosat.

De omtalte forbud gælder i Danmark og til dels i andre EU-lande. Fødevarer fra mange lande uden for EU kan stadig være forurenet med pesticider, der ikke må anvendes i EU.

For mange konventionelle landmænd er glyphosat en standard-ingrediens i deres dyrkningsmetode. Et forbud vil gøre det nødvendigt at ændre praksis, og så er springet til at lægge om til økologi ikke så langt. Det er derfor sandsynligt at langt flere landbrug vil lægge om til økologi i de kommende år. Du kan støtte omlægningen ved selv at vælge økologiske varer, når du køber ind.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*