Air-conditioning øger risiko for luftvejsinfektion

Det varme sommervejr skulle hæmme luftvejsinfektioner, bl.a. corona-virus. Hvordan kan det så være, at der rapporteres om mange tilfælde af corona-smitte i varme lande, bl.a. ved Middelhavet og i Brasilien? Det kan skyldes den overdrevne nedkøling med air-conditioning (AC), der ofte anvendes i lande med varmt klima.

En air-conditioner bør bruges med måde og holdes grundigt rent for at undgå skimmelsvamp.
En air-conditioner bør bruges med måde og holdes grundigt rent for at undgå skimmelsvamp.

Ved rejser til varme lande, har jeg bemærket, at på hoteller, i butikker og andre indendørs arbejdspladser køles der ofte så meget, at man kan komme til at fryse, hvis man ikke er klædt godt på. Det er ikke bare skidt for energiforbruget, det kan også være skidt for helbredet.

Forskning har vist, at personer, der opholder sig i kontorbygninger med AC har flere lægebesøg, især pga. luftvejssygdomme. AC-anlæg recirkulerer hovedsagelig den samme luft i bygningen, så evt. smitte kan spredes i bygningen. På anlæggets kølegitter er der som regel fugtigt pga. kondensvand. Det giver gode forhold for skimmelsvamp, hvis ikke kølegitter og vandopsamlingsbakke rengøres grundigt og hyppigt. Ref.: Commentary: Air conditioning as a risk for increased use of health services.

AC er også blevet mere almindeligt her i Danmark i de senere år. Hvis man bruger det, så kan det anbefales at holde anlægget godt rengjort, især på og omkring kølegitteret, og at bruge det med måde.

Læs også: Forebyggelse og behandling af coronavirus (om hvordan varme kan hæmme virus).

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*