Forebyg huller i tænderne med tvekulsurt natron

Tandlæge Tim Rainey deltog for nyligt i et interview, hvor han forklarede, hvordan huller i tænderne opstår, og hvordan man forebygger dem:

Uden på tænderne er der et beskyttende lag af lipoprotein, der kommer fra spyt. Lipoprotein er partikler, der er sammensat af forskellige fedtstoffer og proteiner. Syre kan nedbryde denne lipoprotein. Under lipoproteinet findes den hårde tandemalje, hvoraf kalk er en væsentlig bestanddel. Emaljen er kun ca. 0,2 mm tyk, og under emaljen er der væsentligt blødere materiale. Syre kan afkalke og dermed nedbryde tandemaljen. Det er derfor vigtigt at begrænse syrepåvirkning af tænderne. Bl.a. citronsyre er hårdt for tænderne. Har man f.eks. en cola eller sodavand stående og hyppigt tager en lille slurk af flasken, så udsættes tænderne næsten konstant for syre gennem længere tid. Hvis man indtager noget syreholdigt, er det bedst at spise eller drikke det hele i løbet af kort tid frem for at nippe til det over en længere periode.

For at opretholde det beskyttende lag af lipoprotein er det vigtigt med en god spytproduktion. Mange medikamenter har den bivirkning, at de nedsætter spytproduktionen og giver mundtørhed, hvilket medfører ringe beskyttelse af tænderne.

Et hul i en tand går ikke bare ud over tanden. Efter en årrække skal fyldningen ofte bores ud og skiftes. Derved svækkes tanden yderligere, og der er risiko for små revner med betændelse, der går længere ned i tanden. Betændelsen kan derved komme ind i blodstrømmen og blive spredt til andre steder i kroppen. Desuden kan der med tiden blive behov for rodbehandling af tanden.

Dr. Rainey anbefaler, at man altid børster tænder med rent tvekulsurt natron (natriumbicarbonat) om aftenen. Det er basisk og neutraliserer derfor syre. Tvekulsurt natron fås hos materialister.

Reference: Tim Rainey

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*