Tilbagegang for GMOer i USA

Efter mange års fremgang ser det nu ud til, at flere amerikanske landmænd vil fravælge genmodificerende afgrøder (GMOer) på deres marker i år 2013. Det skyldes ringe udbytter i 2012, hvor de naturlige afgrøder gav væsentlig højere udbytter sammenlignet med GMOer.

Kilde: Peak Oil

Mange steder i USA er genmodificeret majs tørret ud og har givet udbytter på kun 5 – 30% af hvad der blev opnået i naturlig majs i 2012.

De fleste genmodificerede afgrøder er modificeret til at kunne tåle giftstoffet Roundup. Efter mange års dyrkning er meget ukrudt nu også resistent over for denne gift, hvilket har ført til anvendelse af højere doser af Roundup sammen med flere andre giftstoffer. Roundup nedbrydes meget langsomt i jorden (halveringstiden er over 22 år!), og Roundup binder vigtige mineraler, som planterne derfor ikke kan optage. Det svækker planterne og resulterer i lavere udbytter af afgrøder med lavt indhold af vigtige mineraler. Dyrene, der fodres med disse afgrøder, får derfor også mineralmangel og risikerer at lide af mangelsygdomme. Rester af Roundup i afgrøderne (bl.a. i GMO-soja, der også sælges i Danmark) er endvidre årsag til misdannede fostre og fertilitetsproblemer hos de husdyr, der fodres med dem.

Det er derfor glædeligt at flere amerikanske landmænd nu fravælger de genmodificerede afgrøder til fordel for de naturlige.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*