Hvilken lyskilde skal man vælge?

De gammeldags lysstofrør og sparepærer er på vej ud, og det skal vi være glade for. De gav et dårligt, flimrende lys, der kun indeholdt en lille del af det fulde farvespektrum. Desuden var der kviksølv i dem, så man kunne blive udsat for kviksølvforurening, hvis de gik i stykker.

Nu er LED-pærer og LED-lysrør kommet på markedet. De bedste LED-produkter har et noget bedre farvespektrum end sparepærer og lysstofrør, og de flimrer ikke så voldsomt. Men de udsender også en del blåt lys, der får organismen til at tro, at det er højlys dag og hæmmer produktionen af signalstoffet melatonin, der har betydning for en god nattesøvn. Derfor anbefales det at vælge LED-pærer med en farvetemperatur på max. 3000 K (Kelvin). Især om aftenen frarådes lyskilder med høj farvetemperatur over 3000 K. Det anbefales at undgå dæmpbare LED-pærer, da disse flimrer. Denne flimren er usynlig, men kan være forstyrrende og trættende. Har man brug for lysdæmpning, kan man vælge halogenpærer.

Glødetrådspærer som f.eks. halogenpærer har den ulempe, at de bruger meget strøm og afgiver en del varme. Halogenpærer er dog mindre energislugende end de gammeldags glødepærer, der ikke længere er i handlen. Men halogenpærer og andre glødetrådspærer har nogle væsentlige fordele: De flimrer ikke, og de udsender næsten ikke noget af det melatonin-hæmmende blå lys.

Men den største fordel er nok, at de udsender infrarødt lys, der er særlig vigtigt for helbredet. Det infrarøde lys trænger adskillige centimeter ind i kroppen. Kroppens celler anvender denne varme til energiproduktion. Det foregår i mitokondrierne, der er cellernes kraftværker. Mitokondrierne producerer ATP (adenosin-tri-phosfat), der er det brændsel, som anvendes af cellerne til alle energikrævende processer. Vi har kun ATP i kroppen til få sekunders forbrug, så det skal produceres løbende hele døgnet. Mitokondriernes råstoffer til produktion af ATP er 2/3 infrarødt lys, medens 1/3 kommer fra føden, som vi spiser. Infrarødt lys er derfor vitalt for vores energiproduktion.

Det har også vist sig, at det infrarøde lys har betydning for reparation og vedligeholdelse af øjets nethinde. Mangel på infrarødt lys kan derfor give trætte øjne og synsproblemer.

Når vi er ude i dagslys, får vi masser af infrarødt lys fra solen. Det infrarøde lys passerer også gennem vinduer. Man har observeret, at patienter på hospitaler bliver hurtigere raske, hvis de ligger ved en vinduesplads sammenlignet med patienter, der opholder sig væk fra vinduer.

Hvis man arbejder om natten i kunstig belysning, der er fattig på infrarødt lys, er det derfor ikke så mærkeligt, at man kan føle sig træt og mangle energi. Man har brug for mere infrarødt lys, så her kan halogenpærer hjælpe. Noget af den ekstra strøm, som halogenpærer bruger, sparer man på varmeregningen.

Vil man have helt stabil og flimmerfri belysning, er det optimalt at anvende jævnstrøm. Der fås halogenpærer, der er beregnet til lav-volt jævnstrøm fra en transformator.

Computer- og smartphone-skærme består af en masse små LED-pærer, der også udsender det melatonin-hæmmende blå lys. Dette kan heldigvis reduceres kraftigt ved at installere det lille gratis program “Iris”. Gratis-versionen hedder “Iris mini” og er tilstrækkelig til de flestes behov. Den reducerer farvetemperaturen til 3400 K. Efter lidt tilvænning er det fint for mig, og jeg har nu Iris aktiveret hele tiden på min computer. Om dagen kan man slå funktionen fra, hvis man ønsker det. Den kan også stilles til automatisk at reducere det blå lys om aftenen og køre med fuldt lys om dagen. Pro-versionen til bare 2 Dollars giver mulighed for flere indstillinger af farvetemperatur. Du kan hente Iris mini her.

En anden mulighed er at bruge særlige briller, der filtrerer det blå lys fra. Man kan så anvende disse briller om aftenen, så man ikke får hæmmet melatonin-produktionen inden sengetid.

Kilde: Dr. Alexander Wunsch, interview med Dr. Joseph Mercola 23. oktober 2016

Lysets betydning for vores helbred er så stor, at Dr. Mercola anså dette interview for hans måske vigtigste interview nogensinde!

Almindelige halogenpærer giver et godt lys
Almindelige halogenpærer giver et godt lys

1 Kommentar

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*