Lysterapi mod depression og træthed

På vore nordlige breddegrader er sollyset mangelfuldt om vinteren. Ultraviolet lys reflekteres af atmosfæren, når solens lys rammer den i en meget skrå vinkel. Derfor kan vi ikke producere D-vitamin i huden. Også produktion af signalstoffet serotonin hæmmes.

Der er stadig meget vi endnu ikke ved om, hvorfor solens lys er så vigtigt for os, men undersøgelser viser, at det fulde spektrum af sollys, som vi får om sommeren, hjælper til at give bedre humør, helbred og energi.

Hvis man mangler dette om vinteren, så kan det afhjælpes med lysterapi. Der findes særlige lysterapi-lamper, der dog er ret dyre. En billigere løsning er lysterapi-pærer eller fuld-spektrum pærer, som kan sættes i almindelige lamper. For at virke skal det være lamper uden lampeglas, der ville hæmme det fulde lysspektrum. Andre muligheder er solarium med måde eller en rejse sydpå.

Man bør dog undgå fuld-spektrum lys sent om aftenen, da det kan gøre det svært at falde i søvn.

Motion er ligeledes vigtig. Undersøgelser viser, at motion er effektiv mod depression og hæver intelligens og levealder. 20 minutters daglig styrketræning har vist sig at forbedre hukommelsen med 10%. Men det behøver ikke nødvendigvis at være hård og anstrengende motion for at gavne. En god gåtur er også nyttig.

Kilde: Dr. Mercolas nyhedsbreve af 27. november 2015 og 3. december 2015

Sollys afhjælper depression og træthed
Sollys afhjælper depression og træthed

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*