Fruktose er en sukkerart, der findes naturligt i bl.a. frugt. I frugt er fruktosen bundet til fiber, hvilket gør den mindre problematisk, men i de senere år har sødemidlet high fructose corn syrup (HFCS) i stigende omfang erstattet almindeligt sukker i bl.a. søde drikkevarer som sodavand. HFCS indeholder 55% fruktose og 45% glucose (druesukker). HFCS fremstilles af majs og anvendes, fordi det er billigere end alm. sukker, og fordi det giver nogle produktionsmæssige fordele. Men det giver ikke samme mæthedsfornemmelse, og kan derfor føre til overspisning.
Det fordøjes også meget anderledes end druesukker. Druesukker optages direkte i cellerne og giver energi. Fruktose derimod bliver omdannet til fedt i leveren. I USA, hvor HFCS er meget udbredt i junk food, ser man resultatet i form af en omfattende fedmeepidemi. Det vurderes også at 25% af amerikanerne har ikke-alkohol-forårsaget fedtlever.
Det fedt, der dannes fra fruktose, fører til øget fedtindhold i blodet. Dette fedt hæmmer insulin, så det ikke kan udføre sin funktion med at regulere forsyningen af druesukker til cellerne. HFCS øger derfor risikoen for sukkersyge (diabetes 2), og det er en sygdom, der har været i kraftig fremgang i en del år. Andre sygdomme, der kan opstå eller blive forværret af HFCS, er bl.a. gigt, hjerte-kar sygdomme, fedtlever og huller i tænderne.
Almindeligt sukker består af 50% glucose og 50% fruktose, der er bundet sammen til molekylet sukkrose. Alm. sukker er derfor heller ikke godt, og indtag bør begrænses til et minimum.
Frugtjuice er rig på fruktose, og i modsætning til hel frugt, er der ikke fiber i juice. Fiber kan holde på fruktosen, så den kun langsomt optages og derved begrænse den skadelige virkning. Derfor bør indtag af frugtjuice også begrænses, og det bør helst helt undgås, hvis man har diabetes. Honning er også rig på fruktose og bør kun indtages i små mængder.
Alternative sødestoffer, der ikke har sukkerets skadelige virkninger, er f.eks. Birkesød, Sukrin og Stevia.
Leave a Reply