Musikterapi til bedre humør – hvilken musik er bedst?

Musik fra analoge instrumenter som f.eks. et flygel kan have terapeutisk virkning.
God, analog musik kan have terapeutisk virkning

God musik kan løfte humøret, reducere stress og virke afslappende. Musikterapeuter arbejder professionelt med dette. Men det er ikke lige meget hvilken musik man anvender.

En af verdens førende forskere i musikterapi, Dr. John Diamond fra USA, opdagede tilbage i 1979, at digital musik ikke er effektiv. Det skal være analog musik. Analog musik kan være live-musik med analoge instrumenter (uden tilsætning af digital “lydforbedring”), eller det kan være musik fra de gamle vinyl-plader og kassettebånd.

Men musik fra CDer og andre digitale medier virker ikke ifølge John Diamond. Da han forsøgte at anvende digitale udgaver af musik, der havde virket i analog form, så fungerede det ikke længere. Afstressende musik kunne få den modsatte virkning og blive stressende i digital form.

Når det digitale signal komprimeres og konverteres tilbage til et analogt signal, inden det sendes ud i højttalerne, så er det ikke helt som den oprindelige analoge lyd. Det er sikkert derfor, at der har været stigende interesse for gamle vinylplader i de senere år. Hvis du går ud og køber vinylplader for at få analog musik, så vær dog opmærksom på, at hvis de er indspillet i år 1979 eller senere, så er det muligt, at indspilningen er digital og derpå konverteret til analogt format ved fremstilling af vinylpladen. I så fald er det ikke den ægte analoge vare.

Et nyere format kaldet “Super Audio CD” (SACD) forbedrer den digitale lyd og skulle kunne reducere problemet med, at digitale indspilninger ikke har terapeutisk værdi. Men desværre er SACDer ofte lavet ud fra indspilninger, der oprindelig blev optaget og mixet med den ringere, ældre digitale teknologi.

Musik-genren er naturligvis også af betydning. Smag og behag er forskellig fra person til person. John Diamond er kinesiolog, og har anvendt kinesiologisk testning for at finde frem til hvilken musik, der virker bedst på en given person. Men de fleste kan sikkert selv fornemme hvilken musik, der gavner dem.

Her i Danmark arbejder Jens Anderson-Ingstrup med musikterapi og har haft gode resulter med bl.a. at spille live for demente beboere på plejehjem. Han siger dog, at digital musik kan virke, men ikke så godt som live musik.

Referencer:

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*