Roundup kan give misdannede fostre i meget små doser

Ukrudtsmidlet Roundup med aktivstoffet glyphosat, der blev udviklet af den amerikanske kemikoncern Monsanto, er blevet verdens vel nok mest anvendte ukrudtsmiddel, og producures nu af adskillige kemifirmaer rundt omkring i verden, bl.a. Cheminova på Harboør Tange ved Limfjorden.

Det blev tidligere opreklameret som biologisk nedbrydeligt og som værende forholdsvis harmløst. Det har desværre vist sig ikke at holde stik. Særligt foruroligende er forbindelsen mellem glyphosat og misdannede fostre. Forsøg har vist, at kun 0,2 ppm (parts per million) glyphosat har forårsaget misdannelser hos fjerkræ. I Sydamerika, hvor der anvendes meget store doser glyphosat i marker tæt på boligområder, er der uhyggelige eksempler på kraftig stigning i antallet af børn, der fødes med misdannelser.

Før GMO-soja blev tilladt i EU, var den tilladte grænseværdi for glyphosat på 0,1 PPM i foder, men ved indførelsen af GMO-soja blev grænseværdien hævet 200 gange til 20 PPM, der er tilladt i dag. I GMO-soja til foder er der fundet over 17 PPM glyphosat. GMO-soja, der også er udviklet af Monsanto, får det meget høje indhold af glyphosat, fordi det er genmodificeret til at kunne tåle ukrudtssprøjtning med glyphosat og typisk bliver sprøjtet 2 gange i løbet af vækstsæsonen.

Glyphosat nedbrydes meget langsomt i jorden. Halveringstiden er på over 22 år. Ved hyppig sprøjtning hober det sig derfor op, og koncentrationen i jorden bliver større og større med årene. Det er skadeligt for mange af jordens mikroorganismer, bl.a. en mikroorganisme, der kan kan forsyne bælgplanter med kvælstof. Normalt er det helt unødvendigt at gøde bælgplanter som ærter og bønner med kvælstof, fordi de får deres kvælstof fra denne mikroorganisme. Men i amerikanske marker, der har ophobet store mængder glyphosat, er denne nyttige mikroorganisme blevet hæmmet af glyphosat i en sådan grad, at det nu er nødvendigt at gøde bælgplanter med kvælstof. Endvidere går glyphosat i kemisk forbindelse med adskillige metaller, bl.a. 8 mikronæringsstoffer, så disse mineraler bliver uoptagelige. Et af disse er kobolt, der er en bestanddel af B12-vitamin. Dyr, der spiser planter med lavt indhold af kobolt, kan derfor ikke danne tilstrækkeligt B12-vitamin og kan få B12-vitamin-mangel. Dette er bare et eksempel på de mange former for mangelsygdomme, som glyphosat kan medføre.

Roundup er set i danske supermarkeder, hvor det står i samme lokale som fødevarer. Det er normalt ikke tilladt at opbevare den slags kemikalier i samme lokale som fødevarer, men måske har de fået dispensation, fordi det er i fortyndet form. Hvis du vil have Roundup ud af dit supermarked, så kan du evt. sende en email eller et brev til supermarkedet og bede dem om at fjerne det, hvis de vil beholde dig som kunde. Hvis mange kunder gør det, så er der stor sandsynlighed for, at det bliver fjernet.

For at undgå fødevarer med glyphosat, er det fornuftigt at købe økologisk.

Landmand Ib Borup Pedersen fra Hvidsten har studeret problematikken vedr. glyphosat og GMO meget indgående, og han ligger inde med omfattende dokumentation vedr. dette. Mere om det her.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*