Sådan fjernes flåter

Om sommeren er der risiko for at blive bidt af flåter, der sætter sig på huden og suger blod. De kan overføre borrelia-bakterien og flere andre skadelige mikroorganismer.

Skovflåt

Flåter er i familie med edderkopper. De findes fortrinsvis på varme og fugtige steder med plantevækst. De lever af blod fra dyr og mennesker. De kan kravle omkring på kroppen i nogen tid inden de bider sig fast. De foretrækker at bide sig fast på steder med blød og fugtig hud. Det er typisk ved ørerne, i armhulerne, ved bæltestedet og i skridtet. Flåten vil derefter suge blod til den er mæt, hvilket kan tage helt op til to uger, hvorefter den giver slip.

Hvis en flåt sætter sig fast på huden, er det ikke altid, at smitte overføres. Jo hurtigere man fjerner den, jo mindre er risikoen for smitteoverførsel. Flåter fjernes bedst med et flåtfjerner-kort eller en flåttang. En fin pincet kan også anvendes. Det frarådes at anvende vaseline, neglelak, lim, olier, alkohol eller lignende for at få dem til at give slip. Sådanne midler kan få flåten til at kaste op, så risikoen for smitteoverførsel øges.

Når flåten skal fjernes, er det bedst at få fat så langt nede i huden som muligt med flåtfjernerkortet eller tangen for at få flåtens hoved med. Den trækkes derefter ud med et langsomt træk uden at vride. Undgå at klemme flåten, da det kan føre til, at smitstof presses ud af den med øget risiko for infektion til følge. Vask bidstedet grundigt med vand og sæbe. Den fjernede flåt kan evt. gemmes nogle dage i en forseglet beholder, hvis man skulle få symptomer på smitte og får brug for at vise den til lægen.

Flåtfjernerkort

Nogen gange sidder flåtens hoved stadig fast i huden, efter at man har fjernet dens krop. Hovedet ses som en lille sort prik i huden. Man kan forsøge at fjerne det med en spids pincet. Lykkes det ikke, så vil flåtens hoved alligevel blive afstødt fra huden efter nogen tid. Evt. kan man få lægehjælp til at fjerne hovedet. Flåten kan ikke danne en ny krop, når den kun har hovedet tilbage.

Symptomer på overførsel af smitstof fra flåter kan være:

  • udslæt omkring bidstedet
  • influenzalignende symptomer
  • hjertebanken
  • lammelse
  • voldsom hovedpine
  • åndedrætsbesvær

Søg læge, hvis sådanne symptomer skulle opstå.

Æteriske olier som citron, citronelle og pebermynte har en afskrækkende virkning på flåter og kan få dem til at holde sig fra din krop. Den æteriske olie fortyndes ca. 1:100 med f.eks. kokosolie eller mandelolie inden den smøres på huden.

Æterisk pebermynteolie er et af de midler, der afskrækker flåter.

Kilde: Dr. Joseph Mercolas nyhedsbrev 2. juni 2019

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*