Undgå rygsmerter med korrekt sidde- og gåteknik

Måden man sidder og går på kan have stor indflydelse på, hvordan ryggen har det. Det er en udbredt fejlagtig opfattelse, at man skal have et “S”-svaj i rygsøjlen, og stole er ofte designet til at fremme S-formen, hvilket ikke er hensigtsmæssigt. At gå med S-svaj fremmes muligvis af modeindustrien, hvor man ser mannequiner, der slentrer afsted ved modeopvisninger med svaj i ryggen og kropsvægten på hælene. I stedet bør man gå således, at kropsvægten lægges midt på foden. Kroppen er lænet svagt forover under korrekt gang.

Når man sidder, er det en fordel at stolen har lige ryglæn frem for “S-svaj”. Sædet må gerne læne lidt forover, så man ikke tvinges ind i en ret vinkel mellem lår og rygsøjle. En siddekile kan hjælpe, hvis stolen er udformet med ret vinkel mellem sæde og ryglæn.

Ovenstående er ikke nyt, og beskrives i detaljer i Ole Larsens klassiker: “Slut med hovedpine, rygsmerter og andre plager”. Men nu kan du også se dette forklaret og demonsteret i en ny video med Esther Gokhale fra USA (57 min. på engelsk). Hun viser også en ældre tegning af en rygsøjle (fra dengang, hvor det var almindeligt at udføre tunge løft på arbejdet), der viser en næsten lige rygsøjle uden det problematiske S-svaj, som er udbredt i dag.

Ole Larsens klassiker “Slut med Hovedpine, Rygsmerter og andre plager”

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*