Skift til Linux Mint og få en bedre og hurtigere computer

Siden jeg blev klar over at Microsoft er medlem af den amerikanske tænketank “Council on Foreign Relations” har jeg ikke ønsket at benytte deres Windows styresystem. Læs mere om Council on Foreign Relations og hvad de foretager sig her: Skadelige firmaer, du ikke ønsker at støtte.

Jeg havde Windows 7 på mine computere. Microsoft stoppede med at understøtte dette styresystem sidste år og anbefalede brugerne at købe en ny computer med Windows 10. Mine computere begyndte at fungere dårligere og vedblev at melde om fyldt hukommelse trods sletning af adskillige store filer. For nyligt ville de ikke længere udskrive på mine nyere printere. Kun en gammel laserprinter kunne stadig bruges.

Så besluttede jeg at prøve Linux Mint. Hvis det gik galt, så ville jeg kun miste en computer, der alligevel ikke fungerede tilfredsstillende. Men det gik over al forventning. Linux Mint blev installeret, og samtidig blev Windows 7 og alle filer på computeren slettet. Men det var ikke noget problem, for jeg havde backup af mine filer.

Nogle væsentlige fordele ved Linux Mint er:

  • Det er enkelt og hurtigt – væsentlig hurtigere end Windows
  • Det er gratis
  • Organisationen bag Linux Mint har ikke store energislugende datacentre, der gemmer og analyserer alt hvad du foretager dig på din computer

Jeg brugte den enkle og letforståelige guide fra Fricomputer her, da jeg installerede Linux Mint. Jeg valgte “Cinnamon” udgaven af Linux Mint. Det skulle være den mest populære udgave. Jeg downloadede dette styresystem og gemte det på et USB-drev, og så var det bare at sætte USB-drevet i computeren, der skulle have nyt styresystem, tænde computeren, trykke på F12 tasten og starte installationen.

Hvis du har almindeligt dansk tastatur på din computer, så vælg dansk som sprog, ellers er det ikke sikkert, at alle taster på computeren svarer til de tegn, der står på tasterne. Bl.a. æ, ø og å kan blive til andre tegn, hvis du f.eks. vælger engelsk som sprog.

Linux Mint kommer med den udmærkede kontorpakke “Libre Office” installeret. Libre Office kan også håndtere Word dokumenter, hvis du skulle få brug for det.

Firefox er installeret som browser, men eftersom Firefox er blevet taget i at udøve censur, installerede jeg straks Vivaldi browseren og bruger den i stedet.

I startmenuen til Linux Mint er der et grønt ikon med hvide prikker til programhåndtering. Klik på dette ikon for at se det store udvalg af programmer, som du kan hente til Linux Mint. Her kan du f.eks. vælge at installere Dropbox til backup af filer og fildeling. Hvis du havde Dropbox i forvejen på din Windows computer, så vil filerne i din Dropbox blive tilgængelige igen, når du installerer Dropbox på Linux Mint.

Hvis du har brug for specielle programmer, der kun kører på Windows, så kan man installere et program, der gør det muligt at køre Windows programmer på Linux Mint. Men de fleste seriøse software-udbydere har Linux-udgaver af deres programmer.

Efter installation af Linux Mint kunne jeg igen bruge mine printere, der var holdt op med at fungere med Windows 7.

Jeg har nu brugt Linux Mint i nogle uger og er godt tilfreds med det. Jeg savner ikke Windows. Skiftet til Linux Mint har sparet mig for udskiftning af mine gamle computere, der er blevet som nye igen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*