Bivirkninger ved screening

Jeg har før skrevet om bivirkninger ved mammografiscreening for brystkræft og kikkertundersøgelse (kolonoskopi) af tyktarmen for tyktarmskræft.

Ved sidste års “Real Truth about Health” konference i USA blev tørre tal lagt frem.

Mammografi-screening

  • 2100 kvinder skal have mammografiscreening regelmæssigt i 10 år for at redde en fra at dø af brystkræft.
  • Ud af de 2100 kvinder, der screenes, bliver der fundet 690 falske indikationer på brystkræft, der kræver invasiv vævsundersøgelse for at be- eller afkræfte mistanke om brystkræft.

Dertil kommer, at røntgen-dosis ved mammografi-screening svarer til omkring 1000 alm. røntgenbilleder. Den høje dosis røntgenstråling udgør i sig selv en risiko for kræft.

CT-skanning (Computer-Tomografi-skanning) er en anden omfattende røntgenundersøgelse. I USA forårsages 2 -3% af alle nye tilfælde af kræft af stråling fra CT-skanning.

Ref: Alan Cassels, forfatter til “Selling Sickness” og “Seeking Sickness”

Kolonoskopi (screening for tyktarmskræft ved kikkertundersøgelse)

  • 1250 personer skal have kolonoskopi for at redde en person fra at dø af tyktarmskræft.
  • Alvorlige komplikationer opstår ved 5 ud af 1000 kolonoskopier.
  • Ved 1 ud af 1000 kolonoskopier går der hul på tyktarmen.
  • For hvert liv, som kolonoskopi redder, er der en person der skades alvorligt eller dør som følge af kolonoskopi-proceduren.

Tyktarmskræft udvikles fra polypper, der kan dannes i tyktarmen. Polypper kan opstå, hvis madrester sætter sig fast og forbliver i tarmen. En kost fattig på fiber kan forårsage dette. Det anbefales derfor at begrænse raffinerede fødevarer og animalske produkter, der indeholder lidt eller ingen fiber. Kronisk forstoppelse øger risikoen for tyktarmskræft. Spis mange grøntsager, især bladgrønt og kål, og sørg for at tygge maden grundigt for at få en god fordøjelse.

Der findes en mindre invasiv og dermed mindre risikabel form for kolonoskopi, hvor man kun undersøger den del af tyktarmen, der befinder sig i venstre side af bugen (det sidste stykke af tyktarmen).

Ref: Dr. Pamela Popper

Vurder selv på et oplyst grundlag, om du vil tage imod tilbud om screening. Sygdomsindustrien har travlt med at reklamere for- og indkalde til diverse screeninger, men det er ikke sikkert, at det er en fordel for din sundhed. urder selv på et oplyst grundlag, om du vil tage imod tilbud om screening. Sygdomsindustrien har travlt med at reklamere for- og indkalde til diverse screeninger, men det er ikke sikkert, at det er en fordel for din sundhed.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*