Afstemning: Skal nogen have patent på dine fødevarer?

Når jeg er tidligt ude med dette nyhedsbrev skyldes det afstemningen på søndag om hvorvidt Danmark skal tilslutte sig den fælles EU-patentdomstol.

I dag har EU en fælles patentmyndighed, der kan godkende patenter, som derpå kan godkendes eller forkastes af de enkelte EU-lande i overensstemmelse med hvert lands lovgivning.

I Danmark kan gener og software ikke patenteres, så patenter på disse afvises her, men EUs patentmyndighed har i adskillige tilfælde godkendt patenter på gener og software, bl.a. grøntsager med sygdomsresistens, software til stavekontrol og meget andet. Dette er sket på trods af, at det stider mod EU-lovgivning vedr. patenter. Men fordi sådanne patenter er ugyldige i Danmark, så kan vi tage frø fra vore grøntsager og så dem næste år uden risiko for at et frø-firma har patenteret grøntsagen og slæber os i retten, og softwareudviklere kan lave programmer med masser af nyttige funktioner uden at komme i klemme.

Jeg har et mindre økologisk landbrug, og bruger mit eget korn som såkorn på en væsentlig del af arealet. Jeg ønsker at bevare retten til at så mit eget korn til næste år frem for at købe dyrt, patenteret såkorn. Vil du også bevare retten til at lægge dine egne kartofler til næste år frem for dyre, patenterede kartofler? Så anbefaler jeg at stemme “Nej” til den fælles-europæiske patentdomstol på søndag. Hvis det bliver et “ja” til den fælleseuropæiske patentdomstol, så sættes den danske patentlovgivning ud af kraft, og der åbnes op for, at et utal af naturlige såvel som unaturlige fødevarer patenteres, og hindrer dig i at være selvforsynende med f.eks. grøntsager. Fødevarer kan forventes at blive væsentlig dyrere, når frøfirmaer skal udnytte deres patenter.

I USA og Canada, hvor det er muligt at patentere gener, er der landmænd, der har fået bl.a. raps forurenet med fremmede, patenterede gener ved bestøvning fra omkringliggende gen-modificere rapsmarker. Disse landmænd har så høstet raps, hvor frøene nu bar de fremmede gener. Kemifirmaet (Monsanto), der havde patent på de fremmede gener, har derefter sagsøgt landmændene for at udnytte deres patenterede gener, som er blæst med vinden ind over markerne.

Genmodificerede afgrøder er blevet meget udbredt i USA og Canada, for det er vanskeligt at undgå dem, når GM-pollen blæser med vinden over store afstande og forurener naturlige planter med kunstige gener.

Muligheden for at tage patent på gener, software og andre ting i USA har endvidere medført, at der anvendes enorme resourcer på retssager mellem firmaer, der sagsøger hinanden for at krænke hinandens patenter. Men hvis en af parterne synes at rettens afgørelse er urimelig, så er der i det mindste mulighed for at anke til en højere retsinstans. Men EUs nye patentdomstol bliver øverste myndighed på patentområdet uden mulighed for at anke, hvis en afgørelse er urimelig.

Hvis du vil undgå noget, der kan blive endnu værre end amerikanske tilstande, i Danmark, så anbefaler jeg at stemme “Nej” på søndag. Store lande som Italien og Spanien har allerede besluttet ikke at være med i den fælles EU-patentdomstol.

Bo Richard fra Fredsvagten var i Radio Frihed tidligere på måneden, hvor han fortalte mere om, hvad et fælles EU-patent kan medføre. Du kan høre interviewet online på Radio Frihed.

Spred gerne ovenstående budskab til så mange som muligt, så vi kan hindre dansk deltagelse i den fælles EU-patentdomstol.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*