Begræns akrylamid

Akrylamid er et kræftfremkaldende stof, der dannes i kulhydratholdige fødevarer, når disse opvarmes til over 120 grader. F.eks. chips, pommes frites, kiks, knækbrød, ristet kaffe og meget andet indeholder akrylamid. Jo højere temperatur og jo længere opvarmningstid tid, jo mere akrylamid dannes. Smid derfor brødristeren ud eller brug den kun meget sjældent. Den øger indholdet af akrylamid i brødet. Nogle frabrikanter af havregryn rister dem for at få en “bedre” smag. Undgå disse. Det er bedre at spise de almindelige dampbehandlede havregryn, der ikke er opvarmet så kraftigt.

Akrylamid kan begrænses. Det har nu i en kinesisk undersøgelse vist sig, at krydderiet gurkemeje nedsætter akrylamids ødelæggelse af [bortcensuret]. Gurkemje kan købes i ren form, og det er også en væsentlig bestanddel af karry. Tilsætning af rosmarin, ekstrakt af grøn te eller ekstrakt af bambusblade i brøddej hæmmer dannelsen af akrylamid under bagningen.

Det bedste er naturligvis så vidt som muligt at holde sig til råkost. Så bevares de gavnlige enzymer i fødevarerne også intakte.

Kilde: Mit Helbred nr. 6 2008.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*