Boykot fødevarer i aluminiums-emballage

Aluminium anvendes i en del fødevareemballager som f.eks. chokolade, slik, smør, drikkevarer på dåse mm. Mange plastemballager til fødevarer er belagt med aluminium på indersiden. Disse aluminiumsbelagte plastemballager må ikke afleveres som genbrugsplast, men skal sorteres som restaffald til forbrænding. Derved forurenes atmosfæren med giftig aluminium.

Aluminium kan reflektere varmestråling og derved forebygge, at f.eks. chokolade smelter, hvis det ligger under halogenspots i butikken. Men de fleste butikker har for længst skiftet halogenspots ud med kølig LED-belysning, så det burde ikke længere være et problem. Flere fødevareproducenter har da også fjernet aluminium fra deres emballage i de senere år.

Udvinding af aluminium lægger beslag på store energiresourcer, da det ikke findes som rent metal i naturen. Udvinding indebærer bl.a. en særdeles energikrævende elektrolyseproces. Udvinding af aluminium kræver ca. 9 gange mere energi end udvinding af jern pr. kg.

Men det er ikke den vigtigste grund til at begrænse aluminium. Aluminium er et giftigt metal, som man helst helt skal undgå. Det er derfor problematisk, hvis der er afsmitning af aluminium fra emballage til fødevarer, eller hvis det brændes af og forurener atmosfæren. Syre og salt kan opløse aluminium, så især fødevarer med syre eller salt bør ikke komme i kontakt med aluminium.

Aluminiumforgiftning er sat i forbindelser med alvorlige sygdomme som alzheimer, autisme, Crohns sygdom og andre former for inflammation samt visse kræftformer, bl.a. brystkræft. Man bør derfor også undgå andre kilder til aluminiumsforurening som f.eks. deodoranter med aluminium.

Ref.:

Nogle vacciner er tilsat aluminium for at forstærke virkningen. Det gælder bl.a. den første vaccine, der tilbydes til børn i Danmark: DTP-vaccinen. Forskning har vist, at denne vaccine øger børnedødeligheden 5 gange. Alligevel er den stadig på markedet, men man kan heldigvis takke nej. Ref.: The Introduction of Diphtheria-Tetanus-Pertussis and Oral Polio Vaccine
Among Young Infants in an Urban African Community: A
Natural Experiment

Også den skandaløse HPV-vaccine er tilsat aluminium. Der er for øvrigt ikke dokumentation for, at denne vaccine forebygger livmoderhalskræft, snarere tværtimod. Ref.: Helsemagasinet 3. marts 2019

Som forbruger kan du sætte en stopper for aluminium i emballage ved at vælge fødevarer i aluminiumsfri emballage. Hvis mange forbrugere gør det, så vil producenterne nok snart udfase aluminium i deres emballage. Du kan også skrive til producenter og forhandlere af produkter i aluminiums-emballage og bede dem om at skifte deres emballage ud med noget sundere og mere miljøvenligt.

2 Kommentarer

  1. Og hvordan ser man det på smørprodukterne? Findes det i almindelig smør-emballage eller i Bakkedal, Tusindfryd og lignende? Er der nogen der ved det? Kærgården skal jo afleveres til genbrug – så den er vel i orden?

  2. En meget interessant artikel om Aluminium og advarsler.

    Hvordan ser man på emballagen at der er aluminium inden i posen der omslutter f.eks. frugtgrød m.m. ?. Står det på den udvendige pose eller på papkartonen som er den ydre indpakning. ???
    Jeg ved godt at Alluminiumsfolie ikke egner sig til direkte kontakt med maden, desværre bruges den også til bagte kartofler.
    Med venlig hilsen

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*