Danmark godt på vej til at blive GMO-frit

Den voksende modstand mod gen-modificerede afgrøder er nu også nået til regeringsniveau. Miljøminister Karen Ellemann vil forbyde en ny type GM-kartoffel, der blev godkendt i EU den 2. marts. Meldingen kom i forbindelse med ministerens møde med Greenpeace for et par uger siden.

Fødevareminister Henrik Høgh har endvidere fornyligt udtalt, at EU ikke skal bestemme om vi skal dyrke GM-afgrøder i Danmark. Det kommer vi formentlig selv til. Det er et stort fremskridt i forhold til tidligere meldinger om, at det var EU, der skulle bestemme, om vi skulle have GMOer i Danmark.

Også andre EU lande, bla. Tyskland har indført forbud mod bestemte GMOer, der ellers er godkendt af EU.

I det forløbne år har fødevarekontrollen været rundt og kontrollere for GMOer i danske fødevarer og kunne konstatere at GMO-forurening i danske varer nu er næsten helt ophørt efter at der i tidligere år bl.a. har været ulovlige GM-hørfrø i Danmark. Hørfrø-skandalen startede med at et canadisk universitet frembragte en GM-hør, som aldrig blev godkendt – heller ikke i Canada. Alligevel blev den ulovligt bragt uden for universitetet og havnede på canadiske hør-marker, hvor den blev dyrket. En del af de forurenede hørfrø blev eksporteret til bl.a. Danmark. Da det blev opdaget, resulterede det i alvorlige problemer for den canadiske eksport af hørfrø. Positivt at der nu er sat en stopper for det. Kilde: Ingeniøren

For nyligt så jeg tilfældigvis, at mælk fra netop Hirtshals Mejeri blev solgt til dumpingpris i et stort dansk supermarked. Mon Hirtshals Mejeri har fået problemer med afsætningen af deres mælk pga. at de modtager mælk fra gården Klovborg, der eksperimenterer med GM-majs som foder til deres køer?

Genmodificering er ikke en velkontrolleret præcisionsteknologi. Modificering udføres ved at skyde et gen ind i en DNA-streng fra den organisme, som man vil modificere. Det er tilfældigt hvor i DNA-strengen genet havner, og konsekvenserne er derfor ikke forudsigelige. Mere info om GMO her.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*