Smagsforstærker, E621, MonoSodium Glutamate og MSG er nogle af de betegnelser, der benyttes for det tilsætningsstof, der også sælges under navnet “Det 3. krydderi”. Det anvendes til at give “kedelig” mad en “god” smag.
Smagen af dette kemikalie kaldes også for den femte smag. Fra gammel tid har man kendt til fire slags smag: surt, sødt, salt og bittert. Den femte smag blev identificeret af en japansk kemiker i 1908, og denne smag kaldes “umami”, der betyder delikat eller lækker på japansk.
MSG anvendes i mange fabriksfremstillede kødretter, bouillon, pålæg og andre færdigretter. I det asiatiske køkken er det særligt udbredt.
MSG er desværre blevet forbundet med uheldige bivirkninger som hovedpine, omtågethed og dårlige nerver. Det kan desuden medvirke til overspisning. Der er heldigvis naturlige alternativer, der kan bidrage med denne umami-smag. Blandt de mere sunde er: Tang, svampe, tomat, selleri, valnød og citron.
Leave a Reply