Dyrk dine grøntsager næsten gratis

Vidste du, at rodstykker fra grøntsager, som man normalt kasserer, kan plantes i potter eller i haven og danne nye grøntsager? Det kan man med mange grøntsager. Læs her, hvordan du nemt opformerer grøntsager fra dem du køber i supermarkedet:

  • Basilikum: Tag en frisk stilk med ca. 6 blade. Fjern de nederste blade og sæt stilken i vand. Skift vandet hver anden dag. Efter en uge vil stilken begynde at danne rødder, og du kan plante den ud og få en ny basilikumplante.
  • Bladselleri: Skær det nederste stykke af (ca. 2 cm) og sæt det i vand. Skift vandet hver anden dag. Efter en uge begynder roddannelsen og den kan plantes ud i jord.
  • Bok choi: Dyrkes næsten som bladselleri, men lad den stå i vand i 2 uger før udplantning.
  • Citrongræs: Skær de nederste ca. 5 cm. af og sæt i vand i 2 – 3 dage. Plant ud i jord. Planten er tropisk og bør dyrkes indendørs i Danmark.
  • Forårsløg og porrer: Skær de nederste ca. 2 cm. med rodtrævler af og sæt det i vand. Placér det lunt og solrigt. Der vil hurtigt komme nye skud, som du kan klippe af og spise. Hver gang du klipper friske skud af, vil der hurtigt dannes nye skud.
  • Gulerod: Skær de øverste ca. 2 cm. af og sæt i vand. Efter ca. en uge dannes nye rødder. Nu kan de plantes ud i jord.
  • Hvidløg: Plant store hvidløgsfed i jord om foråret. De vil skyde og danne nye hvidløgsplanter. Efter nogle måneder er planterne færdige med at gro og begynder at visne. Når de er næsten helt visne, er energi og næring fra toppen kommet ned i jorden til de nye fed hvidløg. De er nu klar til at blive taget op af jorden og anvendt i køkkenet.
  • Ingefær: Læg en frisk ingefærknold i lunkent vand natten over. Plant den i jord i en potte dagen efter. Den vil vokse og danne nye knolde i løbet af nogle måneder. Ingefær er en tropisk plante, der kræver god varme. Den er derfor ikke egnet til udendørs dyrkning i Danmark.
  • Mynte: Som beskrevet for basilikum herover.
  • Sød kartoffel: Sæt en sød kartoffel delvist under vand i et glas. Den vil begynde af spire. Når spirerne er 10 – 12 cm. lange, skæres de af og sættes i vand. Når spirerne begynder at danne rødder plantes de ud og vil danne nye knolde.
Porrer og forårsløg kan dyrkes fra rodstykker som plantes ud i potter eller i haven.
Porrer og forårsløg kan dyrkes fra rodstykker som plantes ud i potter eller i haven.

Reference: 11 vegetables and herbs You Can Buy Once and Regrow Forever (7 minutter video på engelsk)

Se også “10 Crops you can grow in buckets throughout the year” (3 minutter video på engelsk). Her vises, at du kan dyrke bl.a. grønkål, peberfrugt, radiser, salat og tomater indendørs hele året.

1 Kommentar

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*