Oxalsyre er en simpel syre med formlen H2C2O4. Denne syre findes i mange planter. Især rabarber og spinat har et højt indhold.
Oxalsyre går let i forbindelse med mineraler, bl.a. calcium, hvorved der dannes salte, såkaldte oxalater, der har krystal-struktur. Disse krystaller kan bl.a. dannes i nyrerne og blive til nyresten med en vis størrelse.
Men mikroskopiske nano-krystaller kan også dannes i tarmsystemet. Hvis man indtager meget oxalsyre, kan man bl.a. få mangel på mineraler som calcium, kalium, magnesium og salt (natrium), fordi oxalsyren går i forbindelse med mineraler, så de bliver uoptagelige.
Nano-krystaller kan komme ind i blod-kredsløbet og ud hele kroppen. De kan bl.a. komme ud i leddene og forårsage slidgigt. Det skyldes, at krystallerne har skarpe kanter og sliber som sandpapir. Det kan være hårdt for ledbrusken, der med tiden slides op.
Lidelser, der kan forårsages af oxalsyre og oxalater er:
- autoimmune sygdomme
- caries (huller i tænderne)
- fibromyalgi
- forstoppelse
- gigt-sygdomme, bl.a. slidgigt
- hjerte-kar sygdomme (bl.a. åreforkalkning)
- inflammation i bindevæv
- irritabel tyktarm
- knogleskørhed
- koncentrationsbesvær
- nyresten
- stivhed i led
- svaghed i sener
- tandsten
- træthed
Hikke kan være et symptom på indtagelse af for meget oxalsyre.
Hvis man har en eller flere af ovenstående lidelser, så kan det være en stor hjælp at begrænse indtagelse af oxalsyre.
Fødevarer med meget højt indhold af oxalsyre er:
- rabarber
- spinat
- stjernefrugt (frarådes at spise pga. indhold af neurotoxin)
Ovenstående fødevarer bør undgås, hvis man lider af sygdomme, der skyldes oxalsyre. Flere krydderier og krydderurter, bl.a. persille og skovsyre, har også et meget højt indhold af oxalsyre, men hvis de kun bruges i begrænset omfang som krydderi, så skulle det normalt ikke være et problem.
Andre fødevarer med ret højt indhold af oxalsyre er bl.a.:
- appelsin
- baby-salat mix (indeholder ofte rødbedeblade)
- bede (f.eks. bladbede og rødbedeblade
- boghvede
- bulgur
- cashewnød
- chokolade
- dadler
- fuldkornshvede
- fuldkornsris (brune ris)
- hindbær
- hirse
- jordnød
- kakaopulver
- kartoffel
- kiwi
- klementiner
- mandler
- soja
- sorte bønner
- sød kartoffel
- te fra te-busken, dvs. alm. sort te, grøn te og hvid te (andre urte-teer har generelt et lavt indhold af oxalsyre)
Kogning kan i nogen grad reducere indholdet af oxalsyre, hvis man kasserer kogevandet, fordi noget af syren kommer ud i kogevandet.
Vitamin C kan danne oxalater, så det frarådes at indtage mega-doser af vitamin C i længere perioder.
Generelt har bælgfrugter, frø, korn og nødder et ret højt indhold af oxalsyre, men ikke alle. Nedenstående har et lavt indhold:
- byg
- græskarkerner
- grønne ærter
- havre
- hørfrø
- kokos
- spisekastanie
- solsikkefrø
Olier og fedtstoffer er næsten fri for oxalsyre, også selvom de kommer fra frø med et højt indhold. Animalske fødevarer er også praktisk taget fri for oxalsyre.
En mere omfattende liste over fødevarers indhold af oxalsyre findes her.
Citronsyre opløser oxalater og kan derfor bidrage til at reducere problemer med ophobning af oxalat-krystaller i organismen. Citronsyre tages bedst i form af friske citroner eller friskpresset citronsaft. Det bør fortyndes med andre fødevarer, da det ellers er for surt og kan skade tandemaljen. Kunstigt fremstillet citronsyre (der typisk anvendes til afkalkning af elkedler mm.) kan være problematisk.
Budskabet med denne artikel er ikke, at man helt skal undgå oxalsyre. Det er næsten umuligt, og man ville gå glip af grøntsager med vigtige næringsstoffer. Oxalsyre har også nyttige egenskaber, da det hæmmer visse skadelige mikroorganismer. Man skal bare ikke have for meget af det. Hvis man lider af slidgigt, nyresten eller har andre symptomer, der kan være forårsaget af oxalsyre, så kan det være en stor hjælp at reducere indtagelsen ved fortrinsvis at vælge fødevarer med et lavt indhold af oxalsyre.
Ovenstående artikel er baseret på et interview med Sally K. Norton, der blev bragt den 10-11-2019 på Dr. Mercolas website. Sally Norton havde altid spist grøntsager med meget oxalsyre, bl.a. bladbede og spinat. Hun fik gigt allerede som ung pige. Hun blev uddannet i ernæring, og mente, at hun spiste meget sundt med mange grøntsager. Men hun fik det værre og kunne til sidst ikke gå. Heldigvis blev det gradvist bedre, da hun blev opmærksom på oxalsyre-problematikken og begrænsede indtaget af fødevarer med meget oxalsyre. I dag kan hun bevæge sig normalt.
Universitetet i Chicago har udgivet websitet “How to eat a low oxalate diet“, hvor der er mere nyttig information.
Opdatering 22. april 2024
Sally Norton har givet et nyt opdateret interview i anledning af udgivelsen af hendes bog “Toxic Superfoods” (giftig superføde). Af interviewet fremgår det, at oxalater også kan forårsage:
- cyster
- EMF-skade (skade fra elektromagnetiske felter, elektrohypersensitivitet)
- grå stær
- langsom sårheling
- membranskade (bl.a. tarme og blodårer kan skades)
- udslet
En diæt med lavt indhold af kulhydrater (f.eks. keto-diæten) fremmer dannelse af oxalater. En keto-diæt bør derfor kun anvendes i en begrænset periode.
Ved at gå over til en diæt med lavt indhold af oxalsyre vil man ofte opleve bedring efter få dage. Dog kan man få tilbagefald efter nogen tid, fordi organismen begynder at udskille ophobninger af oxalat, men det vil gå over igen. Ubehagelige symptomer fra udskilning af oxalater kan forekomme fra tid til anden adskillige år efter, at man går over til en kost med lavt indhold af oxalater. Disse symptomer kan være de samme symptomer, som højt indtag af oxalater forårsagede til at begynde med.
Oxalater forårager overforkalkning af cellerne og kan dræbe dem. Organismen vil midlertidigt reparere skaden ved at danne arvæv.
Oxalater binder mineraler og kan forårsage mineralmangel. Tilskud af mineraler som kalium, calcium og magnesium kan reducere problemet. Det er en fordel at tage mineraltilskud er i form af citrat. Sardiner er en god, naturlig kilde til mineraler, bl.a. calcium.
B-vitaminer (især B1 og B6) kan bidrage til at nedbryde oxalater.
Ref.: Sally K. Norton, interview med Josepf Mercola 29. oktober 2023
Der er erfaring for, at hvis man har levet på en kost med højt indhold af oxalsyre, så kan en hurtig overgang til en kost med lavt indhold af oxalsyre forårsage ubehagelige symptomer, fordi organismen for hurtigt vil forsøge at skille sig af med ophobet oxalsyre. Derfor er det vigtigt, at man trapper langsomt ud ved gradvist at gå over til en kost med lavere indhold af oxalsyre.
Nogle mennesker tåler oxalsyre bedre end andre. Ruth Ann Foster har forsket i årsager til dette. Læs om det i min nye artikel her: http://helsemagasinet.dk/foedevarer/oxalsyre-intolerance-kan-skyldes-mangelfuldt-tarmmikrobiom
Kunne I uddybe, eventuelt i en side for sig, hvorfor en lav kulhydrat diæt øger dannelse af oxalsyre? Jeg har været omkring netop dette, keto -> nyresten, og vil gerne høre noget konkret om mekanismen, som jeg ikke har hørt om endnu.
Virkelig spændende læsning, som jeg først er blevet opmærksom nu. Mon der er nogen, der ved om man altid kan neutralisere oxalsyren ved at benytte kalkholdige produkter som mælk, fløde osv. sammen med?
Jeg tænker mælk til rabarber, flødestuvet spinat osv?
Ifølge Sally Norton vil kalk gå i forbindelse med oxalsyre og danne calciumoxalat. Nyresten består ofte af calciumoxalat, så selvom kalk neutraliserer oxalsyre, så kan det stadig give problemer med nyresten mm. Andre mineraler kan også gå i forbindelse med oxalsyre og danne andre typer oxalater. Udover nyresten kan oxalater forårsage ledsmerter, utæt tarm, åreforkalkning mm. Hvis man oplever nogle af disse tilstande, kan man prøve at reducere indtaget og oxalsyre og se om det hjælper. Ref.: https://sallyknorton.com/oxalate-science/oxalate-basics/
Jeg tror så (har læst Bogen), at calciumoxalat – i modsætning til syren – kun optages i beskedent omfang. Derfor bør kalk-neutraliseret oxalsyre være ufarligt.
Der skrives, at brune ris har et højt indhold af oxalsyre. Skal det forstås sådanne, at det KUN gælder brune ris, og at hvide, røde og sorte ris dermed ikke har et højt indhold af oxalsyre?
Kærlig hilsen Poul
Ifølge https://docs.google.com/spreadsheets/d/1nbDZPxhAW4It-m2-c460w6eGr4dMSIeDiQdqg3MaRgQ/edit#gid=1354389148 indeholder hvide ris 4 mg oxalsyre pr. kop. Brune ris indeholder 6 gange så meget: 24 mg pr. kop. Røde og sorte ris er desværre ikke på listen. Det afgørende er nok om risen er afskallet, da størstedelen af oxalsyren er i skallen.