Endnu et slag mod GMO-teknologien

Resultater fra et 2-årigt russisk forsøg med hamstere er netop blevet offentliggjort. I forsøget blev hamstere inddelt i flere grupper, hvor nogen fik GMO-soja, nogen GMO-fri soja og nogen fik slet ikke soja. Gruppen, der fik GMO-soja, udviklede alvorlige helbredsproblemer i forhold til de andre grupper. I første generation gik det tilsyneladende fint, men da anden generation på GMO-soja fik unger, døde 25% af ungerne mod kun 5% i kontrolgrupperne. Tredie generation i gruppen på GMO-soja var næsten alle sterile og kunne ikke få unger. Kun en enkelt hamster i tredie generation fik unger, og her var dødeligheden på 20%. Der blev også observeret en usædvanlig misdannelse hos nogle af hamsterne i GMO-gruppen: Hårvækst inde i munden.

Det er ikke første gang, at sådanne alarmerende resultater med GMO-soja findes. I et forsøg fra 2005 døde halvdelen af rotterne, der fik GMO-soja, mod kun 10% i kontrolgruppen.

Såsæd til GMO-soja produceres hovedsageligt af kemi-koncernen Monsanto. Jeffrey Schmith fra Institute for Responsible Technology mener, at hvis vi som forbrugere fravælger GMOer og andre produkter fra Monsanto, så kan Monsanto gå fallit i løbet af et år. Sidste år havde Monsanto faktisk underskud, så firmaet er på vej ned. De Monsanto-produkter, der anvendes mest her i Danmark, er nok ukrudtsmidlet Roundup og GMO-soja til dyrefoder. Køber du økologisk, så undgår du planter fra marker, der har fået Roundup og kød fra dyr, der har fået GMO-soja.

Kilde: Institute for Responsible Technologi

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*