Jeg har dette “ukrudt” i min have, som er svært at slippe af med. For nyligt gennemgik jeg bogen “Permakulturhaven” for at få inspiration til nye planter, der skal etableres i haven til efteråret. Og så opdagede jeg, at dette “ukrudt” hedder kåltidsel, og er spiseligt. Planten er i tidselfamilien, men har kun få, ret bløde torne, så den kan plukkes med de bare hænder.

Unge blade kan bruges rå i salat. Smagen er mild. Ellers kan den koges i f.eks. grøntsagssuppe. Jeg lavede suppe med gulerødder, kåltidsel, brændenælde og lidt krydderurter. Ingredienserne snittes groft og koges i lidt vand med salt. Det giver en god, mild suppe. Vil man have en mere interessant og kraftig smag, kan der tilsættes f.eks. champignon og/eller bouillon.

Kåltidslen vokser hurtigt, og hvis man fjerner de overjordiske dele skyder den hurtigt igen fra roden. Har man først fået den etableret i haven, så er der en stabil forsyning af spiselige blade fra forår til sent efterår. Det er en permakulturplante, der kun skal etableres en gang. Den kommer igen år efter år.
Leave a Reply