Kåltidsel – en spiselig permakulturplante

Jeg har dette “ukrudt” i min have, som er svært at slippe af med. For nyligt gennemgik jeg bogen “Permakulturhaven” for at få inspiration til nye planter, der skal etableres i haven til efteråret. Og så opdagede jeg, at dette “ukrudt” hedder kåltidsel, og er spiseligt. Planten er i tidselfamilien, men har kun få, ret bløde torne, så den kan plukkes med de bare hænder.

Kåltidsel på tidligt stadie, hvor bladene er gode til salat, suppe mm.

Unge blade kan bruges rå i salat. Smagen er mild. Ellers kan den koges i f.eks. grøntsagssuppe. Jeg lavede suppe med gulerødder, kåltidsel, brændenælde og lidt krydderurter. Ingredienserne snittes groft og koges i lidt vand med salt. Det giver en god, mild suppe. Vil man have en mere interessant og kraftig smag, kan der tilsættes f.eks. champignon og/eller bouillon.

Kåltidsel i blomsterstadie.

Kåltidslen vokser hurtigt, og hvis man fjerner de overjordiske dele skyder den hurtigt igen fra roden. Har man først fået den etableret i haven, så er der en stabil forsyning af spiselige blade fra forår til sent efterår. Det er en permakulturplante, der kun skal etableres en gang. Den kommer igen år efter år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*