Oxalsyre kan forårsage forskellige problemer med helbredet som beskrevet i artiklen “Oxalsyre: årsag til nyresten, slidgigt, åreforkalkning mm.” Men nogle mennesker tåler større mængder oxalsyre i kosten. Nu er der fundet en forklaring på hvorfor nogle mennesker tåler meget oxalsyre, medens andre kun tåler små mængder. Det skyldes nogle tarmbakterier, der kan omsætte oxalsyre, bl.a. Oxalobacter formigenes, Bifidobacterium (B.) spp. og Lactobacillus (L.) spp. Mange mennesker har mangler i tarmmikrobiomet, der medfører lav tolerance for oxalsyre.
Tarmmikrobiomet skades af antibiotika og visse tilsætningsstoffer i fødevarer som f.eks. kunstige sødemidler og visse konserveringsmidler. Det må derfor anbefales at begrænse brugen af antibiotika og undgå fødevarer med skadelige tilsætningsstoffer. Også pesticidrester som f.eks. glyphosat skader tarmmikrobiomet. Økologiske fødevarer er et godt valg for at undgå skadelige tilsætningsstoffer og pesticidrester.
Oxalobacter fås endnu ikke som kosttilskud, men der bliver arbejdet på det, og måske om et par år kan man tage Oxalobacter som tilskud.
Ref.:
- “How Your Gut Microbiome Affects Your Oxalate Tolerance” (Ruth Ann Foster i interview med Dr. Mercola)
- “The Gut Microbiome, Oxalate Intolerance and Your Kidneys” af Ruth Ann Foster
Leave a Reply