Fødevarestyrelsen har for nyligt udgivet rapporten “Pesticidrester i fødevarer 2018.” Heraf fremgår det, at der blev taget prøver af 195 økologiske varer. Alle var fri for kunstige pesticider. I en enkelt prøve af økologiske bananer fra Equador blev der påvist det naturlige insektmiddel Spinosad. Indholdet af Spinosad var under den tilladte grænseværdi.
Spinosad dannes af mikroorganismer og må anvendes til visse økologiske afgrøder.
Derimod blev der i de konventionelle frugter fundet pesticidrester i 71% af prøverne. I konventionelle grøntsager var der pesticidrester i 38% af prøverne. Der blev fundet flest pesticidrester i udenlandske varer.
Appelsiner er en af de frugter, hvor der oftest findes pesticidrester. 97% af de undersøgte konventionelle appelsiner havde pesticidrester, bl.a. den hjerneskadende insektgift chlorpyrifos. Der blev ikke fundet pesticidrester i de økologiske appelsiner.
Flest forskellige pesticidrester blev fundet i vindruer, hvor der blev fundet rester af 30 forskellige pesticider. 73% af prøverne af konventionelle vindruer indeholdt pesticidrester. Ingen af de økologiske vindruer indeholdt pesticidrester. Det må derfor tilrådes at holde sig til økologiske vindruer, rosiner og vin.
Generelt er der god grund til at vælge økologiske varer frem for konventionelle for at undgå pesticidrester, hvilket stadig flere forbrugere bliver opmærksomme på. Salget af økologisk frugt og grønt er steget med henholdsvis 11% og 18% fra år 2017 til 2018.
Kilder:
- Fødevarestyrelsen: “Pesticidrester i fødevarer 2018”
- Økologisk Landsforening: “Ny rapport: Pesticidrester i mere end halvdelen af ikke-økologisk frugt og grønt”
- “Økologisk” nr. 46
- Nyhedsbrev fra Biodynamisk forbrugersammenslutning 20-12-2019
Leave a Reply