Bio-kul: Stort potentiale for jordforbedring og meget mere.

Biokul (biochar) består af træ eller andet organisk materiale, der er brændt med begrænset tilførsel af ilt. Derved får man en såkaldt aktiv kul. Det er et meget porøst materiale, der har været anvendt til jordforbedring i årtusinder af bl.a. indianere i Sydamerika. Det kan holde på fugt og næringsstoffer og give gode betingelser for de nyttige mikroorganismer i jorden. Det er derfor fænomenalt til at rette op på udpint landbrugsjord og kan muliggøre dyrkning af ørkenjord. Det kan holde sig stabilt i jorden i århundreder.

Biokul fremstilles ved brænding af organisk material under kontrollerede forhold, hvor ilttilførslen begrænses.

Man behøver ikke fælde gode træer for at fremstille biokul. Det kan fremstilles af organisk restmateriale fra f.eks. papir- og fødevareproduktion eller af savsmuld og andet affaldstræ.

Hvis man skaffer biokul til jordforbedring i sin have, så anbefales det at aktivere kullet, inden man bringer det ud på jorden. Det bør pulveriseres og vandes. Det kan suge 5 gange sin egen vægt. Der kan med fordel tilsættes effektive mikroorganismer og mineraler. Effektive mikroorganismer findes i kompostjord, som kan blandes i biokullet. Effektive mikroorganismer til jordforbedring kan også købes hos bl.a. Biofedora.

Biokul kan også tilsættes i foder til husdyr. Ved at tilsætte 1 – 2% biokul i kvægfoder forbedres sundhed og tilvækst, og udslip af metan reduceres med 30%. Husdyrgødningen bliver også mere næringsrig og værdifuld for planterne.

Biokul i fødevarekvalitet sælges med navnet “Aktivt kul” og fås som pulver eller i kapsler. Man kan også få det i pinde (sticks) og i filtre til vandrensning.

Et helt andet anvendelsesområde for biokul er tilsætning i byggematerialer som f.eks. beton. Beton får en højere styrke ved tilsætning af 2% biokul. Asfalt bliver også mere holdbart ved tilsætning af biokul. Biokul blokerer effektivt for mikrobølgestråling, så man slipper for at blive skadet af stråling fra naboens wifi og mobiltelefon, hvis man f.eks. tilsætter biokul i mørtel og pudser væggene med det. Formentlig kan det også tilsættes i maling, så man får en strålingsbeskyttende maling. Men en sådan maling vil være sort, så man må efterfølgende overmale med maling i den ønskede farve. Man kan også købe strålingsbeskyttende maling fra bl.a. Yshield i Tyskland.

Kilde: Albert Bates i interview med Joseph Mercola 08-12-2019. Albert Bates er permakulturinstruktør og har skrevet bogen “Burn”, der handler om de fantastiske muligheder for at forbedre jordfrugtbarhed, sundhed og byggematerialer med biokul.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*