Sammenhæng mellem indtag af omega-6 fedtsyrer og livsstilssygdomme

Omega-6 fedtsyrer findes primært i visse planteolier. Sojaolie, majsolie, solsikkeolie og bomuldsfrøolie er med over 50% omega-6 fedtsyrer nogle af de væsentligste kilder.

Omkring år 1900 indtog den amerikanske befolkning praktisk taget ingen planteolier, men i løbet af 1900-tallet steg forbruget gradvist, og i 2010 nåede det op på 80 gram dagligt for en gennemsnits-borger i USA.

I samme tidsrum er forekomsten af adskillige livsstilssygdomme også steget kraftigt. Her er nogle eksempler:

  • Koronar hjertesygdom*: Årsag til 0% af alle dødsfald i USA i år 1900. Årsag til 32% af alle dødsfald i USA i år 2010.
  • Kræft: Årsag til 5,8% af alle dødsfald i USA i år 1900. Årsag til 31,1% af alle dødsfald i USA i år 2010.
  • Fedme: Forekom hos 1,2% af befolkningen i USA i år 1900. Forekom hos 39,8% af befolkningen i USA i år 2015.
  • Type 2 diabetes (gammelmandssukkersyge): Forekom hos 0,37% af befolkningen i USA i år 1935. Forekom hos 10,5% af befolkningen i USA i år 2020.
  • Aldersrelateret macula degeneration (AMD): 50 tilfælde rapporteret globalt i år 1900. 196.000.000 tilfælde globalt i år 2020.

*inflammation og fedtbelægninger i hjertets pulsårer, der kan føre til blodprop i hjertet)

Det må derfor anbefales at begrænse indtag af omega-6 olier. Hjemme i køkkenet er det nemt at skifte de skadelige olier ud med sundere fedtstoffer som f.eks. olivenolie, kokosolie og smør. Men færdigretter indeholder ofte meget omega-6, da det er meget billigere for producenterne i forhold til de bedre olier, så det er også vigtigt at holde øje med ingredienserne i færdigretter, færdigblandede salatdressinger, snacks mm., hvis man indtager sådanne produkter. Desuden indeholder fjerkræ og svinekød fra dyr, der overvejende er fodret med korn og soja ret meget omega-6. I USA er kylling således den væsentligste kilde til omega-6 fedtsyrer i amerikanernes kost, og bidrager med 9,3% af deres samlede indtag af omega-6 fedtsyren LA (linoleic acid), der er den mest forekommende omega-6 fedtsyre i kosten.

Ovenstående informationer kommer fra den amerikanske læge Chris Knobbe, der for nyligt har givet et foredrag om omega-6 problematikken, hvor han ogs¨å forklarer, at omega-6 fedtsyrer forårsager oxidation, inflammation og hjertekarsygdom (bl.a. blodpropper).

Kilde: “Omega-6 Apocalypse” af Dr. Chris Knobbe (46 minutter video)

Forskning i sammenhængen mellem omega-6 fedtsyrer og livsstilssygdomme har ikke i alle tilfælde vist en sikker sammenhæng, men der er også forskel på omega-6 olier. Rå, skånsomt koldpresset, økologisk omega-6 olie tappet i iltfri atmosfære er måske ikke et problem i moderate mængder. Men olien skades ved opvarmning og kan blive harsk (iltet). Sådanne olier bør ikke anvendes til stegning eller i varme retter. Generelt frarådes stegning, da den høje temperatur medfører dannelse af forskellige sundhedsskadelige ingredienser. Hvis man alligevel steger en gang i mellem, kan man stege i smør, animalsk fedt eller kokosolie, der bedre tåler opvarmning.

1 Trackback / Pingback

  1. Flerumættede fedtsyrer øger risiko for autisme | Helsemagasinet

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*