Flerumættede fedtsyrer øger risiko for autisme

Autisme er steget kraftigt siden tresserne, hvor omkring 1 ud af 3000 personer havde autisme, til i dag, hvor 1 ud af 36 diagnosticeres med autisme i USA. Ny japansk forskning har vist en klar sammenhæng mellem metabolitter fra flerumættede fedtsyrer i navlestrengen hos nyfødte og autisme. Ref.: Arachidonic acid-derived dihydroxy fatty acids in neonatal cord blood relate symptoms of autism spectrum disorders and social adaptive functioning: Hamamatsu Birth Cohort for Mothers and Children (HBC Study)

Flerumættede fedtsyrer omfatter omega-3 og omega-6 fedtsyrer. Indtaget af omega-6 fedtsyrer er steget kraftigt siden tresserne. Rigtig smør og fløde erstattes ofte med billige vegetabilske fedtstoffer med højt indhold af omega-6 fedtsyrer. Junkfood har tit et meget højt indhold disse fedtstoffer. Olier med et højt indhold af omega-6 fedtsyrer er bl.a. tidselolie (70%), majsolie (60%), solsikkeolie (60%), bomuldsfrøolie (50%), sojaolie (40%) og jordnøddeolie (30%) . Rapsolie ligger på 20%, olivenolie indeholder kun 10% og kokosolie er nede på 5% omega-6 fedtsyrer. Ref.: “Ny næring” af Eva Lydeking Olesen, side 327.

Anden forskning har vist, at højt indtag af omega-6 fedtyrer kan øge risikoen for:

  • ADHD
  • inflammation
  • stofskiftesygdomme

Det må derfor anbefales at reducere indholdet omega-6 fedtsyrer i kosten. I den forbindelse er det værd at nævne, at især ikke-økologiske grise og fjerkræ som regel får et foder med højt indhold af omega-6 fedtsyrer, hvilket medfører at fedt fra disse dyr også har et højt indhold af omega-6 fedtsyrer.

Læs også: Sammenhæng mellem indtag af omega-6 fedtsyrer og livsstilssygdomme

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*