Spændende permakulturplanter til din have

Jeg var fornyligt på kursus i permakultur. Det foregik på Naturplanteskolen ved Hedehusene. Her findes et stort og spændende udvalg af permakulturplanter. Det er flerårige planter, der ikke skal etableres på ny hvert forår. Man kan høste frugt eller grønt af dem i mange år, når de først er etableret.

Eksempler på permakulturplanter

Nogle interessante permakulturplanter er bl.a.:

Bronzefennikel: Flerårig fennikel-plante.

Engelsk trækål: En stor kålplante, der kan blive til en stor busk, som man kan høste kålblade fra det meste af året.

Engelsk trækål giver spiselige kålblade det meste af året
Engelsk trækål giver spiselige kålblade det meste af året

Nine Star broccoli: Flerårig broccoli, der får hvid blomsterstand og kan bruges i stedet for blomkål.

Pibeløg: Kan erstatte forårsløg, og er flerårige.

Pibeløg ligner en forvokset udgave af purløg.
Pibeløg ligner en forvokset udgave af purløg.

Strandkarse: Bladgrøntsag med smag af peberrod.

Takkeklap: Får en spiselig broccoli-lignende blomsterstand.

Havtorn: Kvælstoffikserende bærbusk, der vha. mikroorganismer i jorden kan udvinde kvælstof fra luften. Dette gavner ikke kun planten selv, men også naboplanter. Havtornbær er rige på antioxidanter.

Havtorn får sunde bær med højt indhold af antioxidanter.
Havtorn får sunde bær med højt indhold af antioxidanter.

Sibirisk blåbær (honningbær): Ligner blåbær, men gror i normal jord. Den kræver ikke sur jord som alm. blåbær.

Gødskning

Planter kræver gødning for at give et godt udbytte. Særligt planter i kål-familien kræver meget gødning. Husdyrgødning er udmærket, hvis man har adgang til det. Brug gerne gødning, der er komposteret sammen med halm. Frisk husdyrgødning (især fra fjerkræ) kan svide planterne, så de går ud. Det skal derfor anvendes med forsigtighed og bør ikke komme i direkte kontakt med planterne.

Hvis man ikke har husdyrgødning kan man nemt fremstille næringsrigt gødningsvand af brædenælder således: Fyld en spand med brændenælder. Pres dem sammen i spanden og fyld så mange i som muligt. Hæld vand over, så det dækker brændenælderne. Lad det stå i 10 – 14 dage ved 20 grader C. Det skal så fortyndes 10 gange med vand inden det vandes ud ved næringskrævende grøntsager. Dette gødningsvand er rigt på kvælstof.

Kulsukker er også velegnet til fremstilling af gødningsvand. Den indeholder et generelt højt niveau af makronæringsstoffer og skal fortyndes 6 gange før udvanding. Skvalderkål og andet ukrudt kan også anvendes til gødningsvand. Det er ikke så næringsrigt og skal kun fortyndes ca. 2 gange.

Gravefri dyrkning af kartofler

Kartofler dyrkes nemt ved at placere læggekartoflerne ovenpå jorden og dække med ca. 25 cm. halm, tang eller lignende. Når de er klar til at spise, skal man bare løfte halmen af og sanke kartoflerne op. De er rene og fri for jord ved denne dyrkningsmetode.

Kartofler dyrket under halm.
Kartofler dyrket under halm.

Hvis du vil se et stort udvalg af permakulturplanter og få inspiration til at indføre mere permakultur i din have, så kan det anbefales at besøge Naturplanteskolen, Stærkendevej 177, 2640 Hedehusene.

1 Kommentar

  1. Den hårde frost i februar 2021 kunne engelsk trækål og nine star broccoli ikke overleve. Der var heldigvis andre flerårige kålplanter, der kunne klare de 18 minusgrader, som vi oplevede her på egnen. Dem vil jeg avle videre på.

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*