Mammografi forårsager kræft

Jeg har tidligere skrevet om, at mammografi-screening forårsager kræft, fordi proceduren indebærer anvendelse af røntgenstråling i en dosis, der er omkring 1000 gange større end et almindeligt røntgenbillede. Desuden sammentrykkes brysterne kraftigt under proceduren, hvilket kan forårsage spredning af evt. eksisterende kræft.

Nu har en norsk undersøgelse af kvinder i aldereren 50 – 69 år bekræftet dette og sat tal på hvor skadeligt mammografi-screening er. Hos kvinder, der fik mammografi-screening, var der 221% flere tilfælde af tidlig-stadie kræft sammenlignet med dem, der ikke fik mammografi-screening. Der var 35% flere tilfælde af fremskreden kræft hos kvinder, der fik mammografi-screening, sammenlignet med dem der ikke lod sig screene.

Kilde: European Journal of Public Health, Marts 2014

Det skal retfærdigvis siges, at det er muligt, at de kvinder, der lader sig screene, måske i nogen grad først og fremmest er dem, der mener, at de har en større risiko for at udvikle kræft (f.eks. pga af arbejsmiljø eller andre årsager), men man kommer nok ikke uden om, at mammografiscreening i sig selv øger risikoen for at få brystkræft.

Hvis man ønsker screening for brystkræft, er termografi, der udføres med varmefølsomt kamera, et harmløst alternativ til mammografi. I Danmark tilbydes termografi af Body & Breastcare, tlf: 20 77 36 66.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*