Mundbind forårsagede næsten en fordobling i covid-19 relaterede dødsfald

Dansk forskning udført i 2020 viste, at brug af mundbind ikke ydede nogen signifikant beskyttelse mod SARS-CoV-2 infektion. SARS-CoV-2 er den virus, der forårsager sygdommen covid-19. Der var næsten samme forekomst af SARS-CoV-2 infektion i gruppen, der anvendte mundbind, som i gruppen, der ikke anvendte mundbind. Der skal dog tages forbehold for den usikre testmetode, der kan give falske positive resultater.

Ref.: Effectiveness of Adding a Mask Recommendation to Other Public Health Measures to Prevent SARS-CoV-2 Infection in Danish Mask Wearers : A Randomized Controlled Trial

Mundbind kan øge risikoen for at covid-19 relaterede dødsfald
Mundbind kan øge risikoen for covid-19 relaterede dødsfald

Sidste år blev et amerikansk studie publiceret, hvor det blev undersøgt, om brug af mundbind reducerer covid-19 relaterede dødsfald. Studiet blev udført i den amerikanske stat Kansas. Under pandemien fik amterne i Kansas selv lov til at bestemme, om de ville indføre krav om mundbind. Nogle amter indførte krav om mundbind, medens andre amter ikke krævede brug af mundbind. Studiet sammenlignede forekomsten af covid-19 i disse to grupper af amter. Resultatet var, at krav om mundbind forårsagede 1,85 gange flere covid-19 relaterede dødsfald sammenlignet med intet krav om mundbind.

Årsagen til, at brug af mundbind øger risikoen for dødsfald, menes at være den såkaldte Foegen-effekt. Foegen-effekten er det fænomen, at dråber med virus, der udåndes, bliver stoppet af mundbindet og gen-inhaleres. Derved bliver virusbelastningen større, og risikoen for at dø af covid-19 relateret sygdom forøges. Foegen-effekten er opkaldt efter den tyske læge Zacharias Fögen, der beskrev dette fænomen.

Ref.: The Foegen effect. A mechanism by which facemasks contribute to the covid-19 case fatality rate

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*