7 grunde til at gen-editering skaber utilsigtede mutationer

Den såkaldte “CRISPR” genediteringsmetode er blevet opreklameret til at være præcis og sikker, men det er langt fra tilfældet. Institute for Responsible Technology har lavet en kort video, der forklarer 7 grunde til, at CRISPR forårsager utilsigtede mutationer. Se “7 Reasons Why Gene Editing is Dangerous and Unpredictable” her.

De 7 grunde er:

  1. Ved indsættelse af nye gener er der risiko for, at der bliver klippet det forkerte sted i DNA-molekylet. Det skyldes, at der kan være adskillige DNA-sekvenser, der ligner den DNA-sekvens, som man ønsker at klippe ved for at indsætte det nye gen. Det nye gen kan derfor fejlagtigt blive indsat på uønskede steder i DNA-molekylet.
  2. Når der klippes i DNA-molekylet vil en reparationsmekanisme gå i aktion for at reparere skaden. Det er uforudsigeligt, hvordan reparationen bliver udført, hvilket medfører uforudsigelige ændringer i DNA-molekylet.
  3. Der kan forekomme forurening med uønskede gener under genediteringsprocessen, hvilket kan tilføre uønskede gener i DNA-molekylet.
  4. Det ændrede (muterede) DNA kan producere nye typer proteiner, der kan være allergifremkaldende eller ligefrem giftige.
  5. DNA-molekylet kan blive beskadiget ved processen med at indsætte nye gener.
  6. Der kan ske utilsigtede mutationer af DNA-molekylet som resultat af genediteringsprocessen.
  7. Der kan ske kromosomskade.

I forskningsartiklen “Investigation of CRISPR/Cas9-induced SD1 rice mutants highlights the importance of molecular characterization in plant molecular breeding” kan man læse, at genediteringsprocessen ikke er så præcis som forventet ved editering af ris.

Forskningsartiklen “Repair of double-strand breaks induced by CRISPR–Cas9 leads to large deletions and complex rearrangements” beskriver, at CRISPR kan forårsage omfattende sletning af dele af DNA-molekylet, og at den genetiske skade ved processen kan forårsage sygdom.

En forskningsartikel om forsøg med CRISPR geneditering af zebrafisk beskrev uønskede mutationer. Ref.: “CRISPR-Cas9 induces large structural variants at on-target and off-target sites in vivo that segregate across generations

Institute for Responsible Technology har en artikel med links til mere forskning i CRISPR: LARGE DNA DELETIONS AND REARRANGEMENTS AT BOTH OFF-TARGET AND ON-TARGET SITES

Det må kraftigt anbefales at holde sig fra genmodificerede fødevarer og arbejde på at indføre forbud mod produktion af sådanne fødevarer.

Læs også “Gen-modificeing skaber utilsigtede mutationer igen igen

1 Trackback / Pingback

  1. Nye genteknikker er langt mere indgribende end naturlige mutationer | Helsemagasinet

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*