Tilskud af kalium kan forebygge ubehag i sommervarmen

Når det er varmt og man udfører hårdt fysisk arbejde eller sport, så er det naturligt at man sveder og derved taber mineraler, der udledes med sveden. De vigtigste mineraler, der tabes, er almindelig køkkensalt (natriumklorid) og kalium. Underskud af disse mineraler kan give hovedpine og træthed, og i værste fald hedeslag.

Symptomer på hedeslag kan være:

  • Høj kropstemperatur (over 40 grader C)
  • Hovedpine
  • Omtågethed
  • Kvalme
  • Forvirring
  • Bevidstløshed

Salt kan man få ved at drysse ekstra salt på maden, drikke vand tilsat lidt salt, eller tage salttabletter. Normalt får man tilstrækkeligt med salt gennem kosten. Hvis man spiser meget saltede fødevarer (f.eks. kartoffelchips, saltede jordnødder og visse færdigretter), så kan man let få for meget salt i forhold til kalium, og der kan opstå en ubalance, der kan give højt blodtryk.

Kalium findes naturligt i de fleste fødevarer, især grøntsager. Det fås også som kosttilskud.

Forskning har vist, at man kan tabe op til 116 milli-ekvivalenter kalium i løbet af en dags hårdt arbejde i tropisk varme. I forskningsartiklen blev der regnet med, at deltagerne fik 97 milli-ekvivalenter gennem kosten og derfor endte med at mangle 19 milli-ekvivalenter kalium dagligt. 19 milli-ekvivalenter svarer til 741 mg kalium.

Hvis du føler ubehag i forbindelse med svedigt arbejde eller sport i sommervarmen, så kan det være en god ide at tage tilskud af kalium og evt. få ekstra salt.

Ref.: “Potassium losses in sweat under heat stress” af M. S. Malhotra et. al.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*