Alternativer til glutenholdig mel

Mange mennesker har gavn af at begrænse eller undgå gluten. Gluten er en art protein, der findes i nogle kornsorter. Gluten er også en slags lektin. Lektiner er proteiner, som planter danner i deres frø for at gøre dem mindre attraktive at spise. Derved er der større chance for at frøene får lov til at spire og blive til nye planter. Nogle lektiner er decideret giftige. F.eks. indeholder soja og mange andre bønner giftige lektiner, der dog kan uskadeligegøres ved grundig iblødsætning og kogning eller anden varmebehandling.

Personer med tarmsygdommen cøliaki tåler ikke gluten. Men mange andre oplever også fordøjelsesproblemer og andre gener ved indtagelse af gluten. Symptomer på glutenintolerance kan bl.a. være fordøjelsesbesvær, mavesmerter, hovedpine, depression, træthed, ledsmerter og muskelsmerter.

Gluten findes i hvede (herunder spelt), rug, byg og havre. Havre indeholder dog en anden type gluten, som nogen bedre tolererer.

Gode alternative meltyper er:

  • amaranth
  • durra (sorghum)
  • hamp
  • hirse
  • kokos
  • mandel
  • salep (arrowroot)
  • tapioka

Der er mange andre glutenfri meltyper, men disse indeholder også problematiske lektiner, så det anbefales at begrænse anvendelsen af disse. Meltyper med problematiske lektiner er bl.a. boghvede, chia, havre, kartoffel, kikærter, lupin, quinoa, ris og teff. Majs og soja kan indeholde sundhedsskadelige genmodificerede varianter. Selvom de genmodificerede varianter normalt ikke sælges som fødevarer i EU, kan der desværre være spor af genmodificerede varianter i varen.

Ref.: Joseph Mercolas nyhedsbrev 17. september 2022

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*