Tørre nødder, kerner, bønnner og frø indeholder fra naturens side enzymhæmmere, der bevarer frøet intakt og spiredygtigt indtil de rette betingelser for spiring er til stede. Når betingelserne er til stede (vand og passende temperatur), så nedbrydes disse enzymhæmmere, således at en række processer kan gå i gang i frøet, der fører til spiring og vækst af en ny plante.
Udover at beskytte frøet, så har disse enzymhæmmere også den uheldige virkning, at de hæmmer vore fordøjelsesenzymer, når vi spiser frøene. I det yderste lag i kerner af korn er der desuden en syre, der går i forbindelse med vigtige mineraler som calcium, jern, kobber, magnesium og zink og hæmmer optagelsen af disse. Derfor kan fuldkornsprodukter, der er fremstillet af tørre kerner, forårsage mineralmangel.
Derfor bør nødder, kerner, bønner og frø lægges i blød, inden de spises, for optimal udnyttelse af næringsstofferne. Det bedste er som regel at spire dem. Iblødsætning og spiring øger også indholdet af vitaminer og giver en meget bedre optagelighed af proteiner, fordi de omdannes til letoptagelige aminosyrer. Iblødsætningstiden bør være mindst 7 timer og gerne længere.
Kilde: “Soaking nuts, grains, seeds and legumes” (Iblødsætning af nødder, kerner, frø og bælgfrugter) af Delicia Beaty og Sharon Foutch.
Du kan læse mere om iblødsætning og spiring på helseopskrifter.dk
Leave a Reply