Pesticidrester i importerede blomster

Importerede blomster og potteplanter indeholder ofte pesticider, der ikke er godkendt i EU. Der er i nogle tilfælde fundet over 30 forskellige pesticider i samme plantemateriale, og i et belgisk studie fra 2017 blev der fundet hele 54 forskellige pesticider på arbejdshandsker fra blomsterhandlere. I nogle blomsterproducerende lande udenfor EU er det bl.a. tillladt at anvende insektgiften Carbaryl og en gruppe af insektgifte kaldet neonikotinoider. Carbaryl er kræftfremkaldende. Neonikotinoider er skadelige for bier og andre bestøvende insekter.

Importerede blomster indeholder ofte pesticider
Importerede blomster indeholder ofte pesticider

Blomster og potteplanter importeres i stor stil til Danmark fra Tyskland og Holland, men mange af disse planter er igen importeret fra lande udenfor EU. F.eks. har nogle afrikanske lande en stor produktion afskårne roser. Ofte kan blomsterhandlere ikke svare på, hvor deres planter er produceret. I 2020 importerede Danmark 160.000 tons blomster og potteplanter.

Heldigvis bliver der produceret økologiske blomster her i Danmark, som man kan vælge i stedet for pesticidholdige blomster, der kan være fløjet ind fra fjerne lande. Danske økologiske blomsterproducenter og blomsterhandlere er bl.a.:

Kilder:

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*