Thise Mejeri har netop sendt økologisk “Urmælk” på markedet. Det er den første A2-mælk på det danske marked. Hvad er så A2?
I mælk findes et proteinstof kaldet betakasein. Det findes i 2 varianter:
A1 betakasein
A2 betakasein
A2 er den oprindelige type betakasein, som findes i modermælk, gedemælk og mælk fra de bedre kvægracer. Engang i fortiden skete der en mutation, som fik nogen køer til at producere A1 betakasein i stedet for A2 betakasein. Problemet med A1 betakasein er, at der dannes morfinlignende stoffer fra det under fordøjelsesprocessen. Der er fundet en sammenhæng mellem disse mælkemorfiner og hjertesygdomme, sukkersyge, autisme mm.
En af de gode kvægracer er Guernsey-racen fra den britiske kanalø af samme navn. På denne ø er andelen af hjertedødsfald under det halve af, hvad den er i resten af Storbritanien. Også Jersey-racen producerer overvejende den bedre A2-mælk.
Thise mejeri har undersøgt mælken i en økologisk jersey-besætning og udvalgt de køer (ca. halvdelen), der producerer ren A2-mælk. Det er disse udvalgte køer, der leverer den nye Urmælk, som indtil videre fås i Irma.
Hvis mælkeproducenterne vil, kan de i løbet af en kortere årrække fremavle rene A2-besætninger, så alle mælkeprodukter vil være A2. Hvis du som forbruger vælger A2, vil mælkeproducenterne stille om til at producere A2-mælk for at forsyne markedet. Hvis du ikke kan få A2 endnu, hvor du køber mælkeprodukter, så er det ofte muligt at vælge jersey-mælk, der overvejende er A2-mælk.
Du kan læse meget mere om A1- og A2-mælk i bogen “Mælk og sundhed, hvad er det du drikker?” af Ane Bodil Søgaard, Karen Østergaard og Troels V. Østergaard.
Leave a Reply