Den amerikanske professor Robert Lustig har bl.a. undersøgt hvorfor Coca-Cola er noget nær det dårligste man kan vælge, hvis man ønsker at slukke tørsten. Kombinationen af ingredienser er som skabt til at gøre dig mere tørstig: Coca-Cola indeholder som bekendt koffein, der er vanddrivende. Dvs. at det dræner organismen for vand, som man mister med urinen. Men det stopper ikke der. Coca-Cola er også tilsat salt. Når man drikker cola og mister vand, så øges saltkoncentrationen i organismen. En for høj saltkoncentration må man håndtere ved at drikke mere for at fortynde saltet. Hvis man vælger at drikke mere Coca-Cola, så forværrer det blot situationen. Saltsmagen i Coca-Cola skjules ved at tilsætte store mængder sukker (eller kunstigt sødestof i “Light”-versionen), hvilket er temmelig sundhedsskadeligt.
Sukkeret i cola (og mange andre industrielt fremstillede søde sager) er af typen fruktose (også kaldet succrose), der er udvundet af majs. Brugen af fruktose er blevet meget udbredt, fordi det er billigere end alm. sukker. Men fruktose er en særlig problematisk form for sukker:
Når man indtager føde, sker der som regel det, at et sult-hormon kaldet ghrelin undertrykkes, så man ikke længere føler sult. Men det sker ikke ved indtagelse af fruktose. Mæthedshormonet (kaldet leptin) stimuleres heller ikke. Man bliver derfor ved med at føle sig sulten, og vil have tendens til at overspise (eller overdrikke). Skadevirkningerne fra fruktose er tilstande som overvægt, diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Fruktose findes naturligt i frugt, men frugt indeholder også modgiften til fruktose, nemlig fiber. Fiber sørger for at fruktosen frigives langsomt, så den ikke volder problemer for helbredet. Det er derfor klogt at spise frugt i form af hel, frisk frugt, men ikke i form af frugtjuice, hvor fiberindholdet er fjernet.
Reference: Robert H. Lustig, professor ved universitetet i San Francisco. Hvis du er interesseret i en mere fyldig redegørelse for ovenstående, så kan du se Dr. Lustigs interessante foredrag her (på engelsk).
Det bliver ikke bedre, hvis man erstatter fruktose med det kunstige sødemiddel aspartam. Som omtalt i et tidligere nyhedsbrev, er aspartam stærkt kræftfremkaldende og kan have en lang række andre alvorlige bivirkninger.
Leave a Reply