Lidt eller meget fedt – hvorfor virker det?

Der er forskellige retninger indenfor diæter. Nogen anbefaler lidt fedt, medens andre går ind for en diæt med højt fedtindhold – den såkaldte keto-diæt.

Helsekonsulent Denise Minger fra USA er kommet frem til, at en diæt med lavt fedtindhold fremmer et godt helbred, hvis man vel at mærke kommer helt ned under 10% fedt. En diæt med højt fedtindhold (keto) fremmer også et godt helbred, hvis fedtprocenten kommer over 65.

Ris er en af de fødevarer, der har været anvendt i fedtfattige diæter
Ris er en af de fødevarer, der har været anvendt i fedtfattige diæter

Forsøg med diæter under 10% fedt har vist sig at kunne afhjælpe diabetes, hjertesygdomme, nyresygdomme, fedme, psoriasis og sklerose. En af de læger, der med succes har anvendt en sådan diæt er Caldwell B. Esselstyn, der hjalp Bill Clinton med at afhjælpe hans hjerte-kar-sygdom. Esselstyns diæt er nærmere beskrevet her: Begræns animalske produkter og undgå hjerte-kar-sygdomme

En kost med et fedtindhold mellem 10% og 65% kan derimod forringe ens helbred. Diæter med max. 30% fedt er således ikke gode for helbredet med mindre man kommer helt ned under 10% fedt. Årsagen til dette menes at være, at fedt reducerer virkningen af insulin. Organismen skal bruge 3 gange så meget insulin til metabolisme (stofskifte) af sukker og kulhydrater, når de tages sammen med fedt i forhold til hvis de blev indtaget uden fedt.

Om en diæt med lavt eller højt fedtindhold er bedst for dig kan være genetisk betinget, men det vides der endnu for lidt om. For nu er min anbefaling af vælge den diæt, som du har det godt med.

Ref.: Denise Minger: “In defense of low fat” (50 minutter video)

Tilføjelse 31-10-2023:

Ovenstående diæter er ikke nødvendigvis noget man skal fortsætte med permanent, da det kan give andre problemer med helbredet. Især ved diabetes type 1 kan keto-diæt give risiko for ketoacidose som beskrevet på diabetes2danmark.dk. Ved insulinkrævende diabetes bør man ikke følge en keto-diæt uden samråd med en læge.

Som Denise Minger beretter, så er det heller ikke nødvendigt at fortsætte en fedtfattig diæt permanent. Bare en periode på fedtfattig kost kan rette op på livsstilssygdomme.

Det er dog vigtigt, at man permanent undgår skadelige tilsætningsstoffer som f.eks. kunstige sødemidler og kunstig smagsforstærker mm.

Lyt til din krop og fortsæt ikke en diæt, der forringer dit helbred.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*